Bošnjaci i Udba lažno teretili Vicu Vukojevića za silovanja u Mostaru

A upravo je punih 11 godina najprozivaniji "silovatelj" u bosanskohercegovačkom ratu bio baš sam Vukojević. Optužen je da je početkom rujna 1993. godine u logoru Vojno kod Mostara silovao zatočenu dvadeset dvogodišnju Bošnjakinju.

Paragina prijava

Anonimne optužbe na Vukojevićev račun publicirao je Savez logoraša BiH u knjizi "Molila sam ih da me ne ubiju - zločin nad ženom BiH". Tadašnji predsjednik Saveza logoraša BiH Irfan Ajanović u hrvatskim medijima tvrdio je kako ima nepobitne dokaze da je Vukojević silovao mladu Bošnjakinju "kojoj je ostavio traumu za cijeli život".

Na temelju tih Ajanovićevih navoda, kao i navodnoj pismenoj ispovijesti anonimne mlade Bošnjakinje, Dobroslav Paraga je podigao kaznenu prijavu protiv Vukojevića koji je u to vrijeme već obnašao funkciju suca Ustavnog suda RH.

Medijski napadi su krenuli, tražila se smjena suca "silovatelja". Svako malo, već prema potrebi, iz izbjeglištva, iz Švedske, anonimna Bošnjakinja bi govorila o svojim traumama koje joj je prouzrokovao bivši saborski zastupnik. I, napokon 2006., pokrenut je kazneni postupak protiv Vukojevića. Došlo je vrijeme da ga se suoči s njegovom žrtvom. Preko Interpola se tragalo za anonimnom Bošnjakinjom, no nikako je nisu uspijevali pronaći...

Potom je Hrvatsko državno odvjetništvo zatražilo pomoć Tužiteljstva BiH u rasvjetljavanju ovog slučaja silovanja. Istraživala se dokumentacija registriranih silovanih žena, u kojoj je inače zabilježeno više od 25 tisuća silovanih žena, za mladom Bošnjakinjom iz Stoca tragalo se u Švedskoj, pa potom u Americi, gdje se navodno otišla liječiti od "psihičkih trauma".

Rezultat - ni američka je policija nije uspjela pronaći. U dvogodišnjoj istrazi Državne agencije za istrage i zaštitu (BiH) SIPE, ispitivanjem svih involviranih iz BiH u ovaj slučaj zaključeno je da mladu Bošnjakinju nitko nikada nije vidio, kao ni Vicu Vukojevića u logoru Vojno.
Svi kažu: Kraj priče

Zaključak SIPA-e: Vice Vukojević nije silovao mladu Bošnjakinju, navodno silovana osoba ne postoji! O svemu su na koncu obavijestili Tužiteljstvo BiH, a oni opet po proceduri hrvatsko Državno odvjetništvo.

Inače nam je prva vijest da je navodno silovanje čisto podmetanje stigla upravo iz kruga Udruženja Žena žrtava rata BiH. "Vukojević je oklevetan", rekli su nam povjerljivi izvori, a tragom te informacije tražili smo odgovor u Tužiteljstvu BiH, no uporno su nas upućivali na DORH. No, neslužbeno su nam i u Tužiteljstvu BiH priznali - silovanja nije bilo odnosno navodna žrtva ne postoji. Naš upit uslijedio je i posljednjoj adresi - DORH-u. Dobili smo sljedeći, u konačnici, potvrdan odgovor.

- Sukladno zakonskoj odredbi 36. Zakona o Državnom odvjetništvu, u mogućnosti smo vam odgovoriti samo kako iz provedenih izvida nije potvrđena osnovana sumnja, u više navrata javno objavljena, da bi osoba koju spominjete u svom upitu počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz. čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, počinjeno silovanjem.

Bio je to konačno kraj petogodišnje potrage za fantomskom žrtvom silovanja koje je dugo godina opterećivalo ime Vice Vukojevića.

Vukojević: Tužba? Možda

Prozivanog Vukojevića smo pitali je li on obaviješten da je odbačena prijava zbog nedostatka dokaza te namjerava li podignuti kaznene prijave za klevetu protiv onih koji su ga optuživali za silovanje.

- Nisam službeno obaviješten. Jednostavno me ne tretiraju kao stranu u postupku, pa me nisu dužni obavijestiti, pretpostavljam da su o tom obavijestili Dobroslava Paragu - kaže Vukojević.

Ističe da trenutno nikoga ne može tužiti za klevetu jer nema nikakav službeni papir koji ga oslobađa optužbi. Inače, Vukojević drži da je "žrtva montiranog procesa Udbe" kojima je smetao njegov angažman i svjedočenje na Münchenskom sudu o ubojstvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

- Tajne službe, hrvatske i bosanske, odnosno Josip Perković i njegovi bosanski prijatelji udbaši stoje iza ove montirane optužbe. Na sudskom procesu u Münchenu, protiv Krunoslava Pratesa, ukazao sam na medijski linč, kojem sam izložen u Hrvatskoj, i zbog toga je Hrvatska imala problema sa zatvaranjem poglavlja 23 - kaže Vukojević.

Ajanović: Nemam što reći

Visoko pozicionirani SDA-ovac bio je vrlo susretljiv i razgovorljiv dok nismo kazali da ga u stvari zovemo radi slučaja Vukojević.

- O tomu ne želim razgovarati, nemam što reći - ustvrdio je Ajanović i spustio nam slušalicu. No, upravo je on osoba koja je pustila u javnost priču o Vukojeviću silovatelju.

izvor: slobodna dalmacija