Bosna i Hercegovina ponudila pomoć, u Albaniji je 11 hrvatskih Frontexovih policajaca

Bosna i Hercegovina ponudila pomoć, u Albaniji je 11 hrvatskih Frontexovih policajaca

Bosna i Hercegovina je ponudila pomoć Albaniji nakon razornog potresa koji je jutros pogodio ovu zemlju. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH stupilo u kontakt sa službom zaštite i spašavanja Albanije te je izražena spremnost BiH da pomogne spasiteljima i narodu Albanije u potrazi za nastradalim osobama kao i otklanjanje posljedica potresa. Očekuje se informacija iz Albanije koja vrsta pomoći je u ovom trenutku najpotrebnija, a BiH je spremna da vrlo brzo pošalje spasilački tim sa opremom za potragu i spašavanje osoba u ruševinama.

U Albaniji je 11 hrvatskih Frontexovih policajaca i svi su dobro. Sada pomažu onima kojima je pomoć potrebna te su u komunikaciji su s MUP-om oko daljnjih postupanja.

I zagrebački vatrogasci spremni pomoći Albaniji

Ured za upravljanje u hitnim situacijama na Facebooku je objavio kako je Grad Zagreb spreman za pružanje pomoći u pretraživanju i spašavanju u Albaniji.

Načelnik Glavnog stožera OSRH Mirko Šundov potvrdio je kako Hrvatska šalje pomoć Albaniji, da u potresu nema stradalih Hrvata.

- Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, dva tima profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba specijalizirana za spašavanje iz ruševina, stavljena su na raspolaganje Republici Hrvatskoj za potrebe pružanja pomoći Albaniji, ukoliko takva pomoć bude zatražena. Riječ je o 22 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od: osobne zaštitne opreme, opreme za samodostatnost, opreme za podupiranje, opreme za spašavanje s visina, užadi, vibraskopa, vibrafona i druge opreme koja se koristi pri spašavanju iz ruševina. Po zaprimanju zapovijedi timovi će krenuti prema Albaniji - napisali su na Facebooku.