Bosna i Hercegovina ide na crnu listu

crna lista

... Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Europe, a koji se odnose na usvajanje izmjena Kaznenog zakona BiH, navodi se u dokumentu koji je kao upozorenje poslan institucijama BiH, piše Dnevni avaz.

Financijski sistem
Na insistiranje četiri zemlje, SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, članice MONEYVAL-a i FATF-a, globalne mreže za nadzor i kontrolu nad financijskim transakcijama, za samo nekoliko dana mogla bi biti pokrenuta procedura kojom bi naša zemlja završila na takozvanoj sivoj, odnosno crnoj listi nekooperativnih i neusklađenih zemalja. U prilog nam ne ide činjenica da svijet pojačava kontrole zbog širenja terorističke organizacije Islamska država.

Eventualno uvođenje sankcija, kako se navodi u dokumentu pod oznakom „vrlo hitno" koji je stigao iz Strazbura, "imalo bi katastrofalne posljedice po cijeli financijski sistem zemlje". Kao što je poznato, kompletne izmjene Kaznenog zakona BiH nisu usvojene u Parlamentu BiH, iako je Dom naroda usvojio amandman na Kazneni zakon u dijelu koji se odnosi na financiranje terorizma. No, da to nije bilo dovoljno i da bi se BiH mogla suočiti s posljedicama, vidljivo je iz dopisa koji je Almir Šahović, šef Misije BiH pri Vijeću Europe, pod oznakom "vrlo hitno" uputio Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa čime su upoznati Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara BiH.

O ovom dramatičnom upozorenju, koje je iz Strazbura upućeno još 23. ožujka, na sjednici Doma naroda BiH 30. ožujka nije bilo ni riječi! Prije nego što je dopis upućen na spomenute adrese, Šahović je 20. ožujka održao sastanak s John Ringguth, izvršnim tajnikom MONEYVAL-a. Ringut je pozdravio napore koje je BiH učinila usvajanjem amandmana na Kazneni zakon, koji se odnosi na financiranje terorizma.

Ali, on je sa zabrinutošću ukazao na insistiranje najutjecajnijih zemalja članica MONEYVAL-a i FATF-a, SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije, da usvajanje tog amandmana nije dovoljno te da se od BiH očekuje da konačno uskladi svoje zakonodavstvo s kriterijima.

- Stav ove četiri zemlje dodatno je aktueliziran pogoršanjem situacije u Europi vezano uz terorističke prijetnje - naveo je Šahović u dopisu.

Ambasador Šahović jučer je u izjavi za Dnevni avaz kazao da su predstavnici bh. misije u svakodnevnom kontaktu sa MONEYVAL-om.

Dobar korak
- Zasjedanje se očekuje od 13. do 17. travnja i vrlo je teško prejudicirati u kojem će to pravcu ići kada je u pitanju BiH. MONEYVAL, kada je riječ o situaciji u Europi i svijetu vezano uz terorizam, zauzima strožiju poziciju prema svim članicama - rekao je Šahović.

Lobiranje u ambasadama
U dopisu koji je stigao Šahović ističe da Ringut "ne vjeruje da će Tajništvo tog komiteta biti u mogućnosti da spriječi pokretanje procedure protiv BiH".

Šahović je stoga predložio MVP-u da uputi instrukcije ambasadama BiH u Vašingtonu, Berlinu i Londonu, da obave razgovore te da "naglase da je kašnjenje u prilagođavanju legislative rezultat kompleksne ustavne strukture, a nikako nedostatka političke volje za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma".