Bosna i Hercegovina će u EU 2020.?

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel

"Ne griješe oni koji govore o 2020. godini za ulazak BiH u EU ako se pogleda iskustvo regije - Hrvatske, Slovenije", rekao je Sorensen.

Pri tome je pojasnio da je BiH, osim što je kompliciranije ustrojena, u stanju ispuniti obveze koje je postavila Europska unija.

Ključnom je ocijenio spremnost domaćih političara na postizanje kompromisa te provođenje potrebnih reformi.

Za BiH još uvijek nije zaključen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU jer vlasti te zemlje nisu ispunile potrebne uvjete.

Za podnošenje aplikacije za članstvo u Europskoj uniji političari u BiH su se obvezali provesti smjernice koje su krajem lipnja usuglašene na sastanku u Bruxellesu.

Najveći je problem postići dogovor oko provedbe presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koja se odnosi na prava predstavnika manjina da se mogu kandidirati i biti birani na najviše državne pozicije čemu je pridodana i potreba da se popravi pozicija Hrvata.

hina