Bosanski Šamac i Domaljevac potpuno poplavljeni, nove žrtve

poplave, pomoć, vojska, pomoć, poplava, Hercegovina, poplava, nesreće, pomoć, BIH, Slavonija, poplave, poplave, pomoć, poplave, apel, Orašje, poplave, pomoć, evakuacija, sava, crna kronika, Orašje, pljačka, vojska, poplave, Vlada RH, sava, vodostaj, poplave, sava, beskućnik, poplava, humanitarne akcije i apeli, poplave, sava, poplave, Orašje, pomoć, poplave, Posavina, poplave, šteta, Brčko, poplave, kuća
...pokušavajući se spasiti od poplave, izvjestile su u subotu lokalne vlasti, javlja Seebiz.eu.

Lokalni mediji izvješćuju i o smrtno stradalima u Maglaju odnosno o ukupnoj brojki od najmanje šesnaest mrtvih no za to nema službene potvrde.


Pripadnik civilne zaštite u Bosanskom Šamcu Hasan Jašarević potvrdio je za TV Federacije BiH (FTV) kako je u tom gradu u subotu prije podne poginula osoba koja je pokušavala pobjeći od poplave. Stanje u Bosanskom Šamcu opisao je katastrofalnim dodajući kako tamo nema ni struje niti vode.

Načelnik općine Domaljevac Željko Josić potvrdio je kako je plavni val koji je stigao koritom rijeke Bosne prodro u gradsko središte pa je naložena evakuacija cjelokupnog stanovništva.

"Pravom kataklizmom" opisao je stanje u nekim dijelovima općine Žepče njen načelnik Mato Zovko. Iako se rijeka Bosna postupno povlači u korito a razina vode opada poplave su prouzročile ogromne štete uništivši na desetke kuća.Sotine ljudi evakuirane su iz ugroženih naselja i premještene u improvizirana skloništa u školama i vojarnama.

radio sarajevo