BOSANSKI LONAC Hrvatski general s nelegalnom mirovinom na čelu Federacije

Živko Budimir
...kao i bez minimalne kvote hrvatskih zastupnika u Domu naroda. A za predsjednika Federacije izabran je Živko Budimir, dugogodišnji dvostruki umirovljenik, i hrvatski i bosanski!?

Naime, pedesetogodišnji general Živko Budimir, inače potpredsjednik Hrvatske stranke prava, već je gotovo cijelo desetljeće hrvatski umirovljenik. Umirovio ga je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić na temelju odluke ministrice obrane Željke Antunović zbog "nemogućnosti napredovanja u službi".

General Budimir već gotovo cijelo desetljeće prima hrvatsku mirovinu, a nakon što mu je iznos umanjen za 10 posto, kao i svim povlaštenim umirovljenicima, na račun mu svaki mjesec "sjednu" 9522 kune.

Šuškov kadar

Međutim, mirovina generala Budimira je - nelegalna! Naime, Budimir je u kontinuitetu, od 1991. do 2002. godine, knjižio staž u Ministarstvu obrane RH iako je stvarno bio angažiran na visokorangiranim funkcijama u HVO-u i Federalnoj vojsci, a što nam je službeno potvrđeno u MORH-u.

Budimira smo pitali kako je uspijevao upisivati staž u MORH-u dok je bio u Federalnoj vojsci, na što nam je odgovorio: "To pitajte Amerikance."

Pritom je ustvrdio i da ćemo "napraviti veliki problem Hrvatskoj" ako objavimo njegovu makinaciju, odnosno kršenje zakona nelegalnim upisivanjem staža. Istina je, pak, da je Budimir imao povlašten tretman kod ministra obrane Gojka Šuška, koji mu je omogućio nelegalno knjiženje staža.

Budimir je od Šuška dobio i generalski čin iako ima samo srednju vojnu školu. Uz to, general Budimir je i bosanski umirovljenik na temelju generalskog čina, bez dana staža.

Zakonsku nepreciznost, u kojoj se kaže da određeni čin donosi određeni novčani iznos, Budimir je iskoristio za stjecanje mirovine od 1300 konvertibilnih maraka, bez i jednoga dana staža.

Inače, plaća predsjednika Federacije manja je od zbroja dviju generalovih mirovina. On, pak, danas pokušava ući u Ured predsjednika Federacije, čemu se protivi predsjednica u tehničkom mandatu Borjana Krišto ističući da je njegov izbor - nelegalan. Dvostruki umirovljenik postao je i paralelni predsjednik, pa su na potezu nadležne službe za ocjenu legalnosti i ustavnosti njegova izbora.

Adresa u Hrvatskoj

Inače, Federacija BiH dobila je predsjednika s hrvatskom adresom. General-predsjednik Budimir prijavljen je na slavonskoj adresi, u Belišću, u Ulici Ljudevita Gaja 12.

Zasjedanje nelegalno

Centralna izborna komisija, najnadležnija institucija, ocijenila je da je zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH - nelegalno, kao i sve odluke koje su na njemu donesene. Zasjeda i PIC, Vijeće za implementaciju mira koje čini deset najmoćnijih zemalja.

izvor: slobodna dalmacija