Bosanska (ne)pravda: Kirurg Šimić odlazi u zatvor bez rešetaka?

ognjen šimić, ognjen šimić, zatvor, ognjen šimić, zatvor
Naime, Šimić je najprije osuđen na riječkom sudu na devet godina zatvora, da bi mu Vrhovni sud RH kaznu smanjio na pet godina.

Prošlog je tjedna, bez upoznavanja javnosti, sarajevski županijski sud presudio Šimiću kaznu u trajanju od dvije i pol godine. Šimićev odvjetnik Nikica Gržić, koji slovi za najuspješnijeg sarajevskog odvjetnika, najavio je žalbu na presudu sarajevskoga suda, piše slobodna dalmacija.

Ognjen Šimić bio je povod za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH u izvršenju kaznenih presuda, odnosno, neposredno nakon njegova bijega u Sarajevo počeli su pregovori o potpisivanju tog sporazuma. On je i prvi slučaj na kojemu je taj sporazum primijenjen.

No, u dosadašnjim tumačenjima sporazuma govorilo se samo o potvrđivanju kazne, ali ne i o mogućnosti preinake, odnosno umanjenja izrečene kazne u susjednoj državi. Smanjenje izrečene kazne na Vrhovnom sudu RH otvorilo je pitanje je li takvom odlukom prekršen međudržavni sporazum.

− Sporazumom je precizirano da se ne može izreći veća kazna od već izrečene u drugoj zemlji, u kojoj je osoba pravomoćno osuđena, ali sporazum ne zabranjuje mogućnost umanjenja kazne, odnosno prilagođavanje s kaznenim zakonodavstvom zemlje u kojoj se izvršava presuda − kaže za “Slobodnu” pomoćnik ministra pravosuđa BiH Srđan Arnaut.

Šimiću je i odlukom županijskog suda u Sarajevu ostala petogodišnja zabrana obavljanja liječničkog zanimanja, no s obzirom na činjenicu da je njegov otac Srećko Šimić jedan od najuglednijih sarajevskih ginekologa, poznat po neprimanju mita, da je tijekom četverogodišnjeg granatiranja Sarajeva ostao u gradu gdje je liječio i porađao Sarajke, Šimić junior može očekivati povlastice, za debeli konto svojeg oca.

Inače, u kuloarima se nagađa da će Šimić u sarajevski zatvor poluotvorenog tipa, no za tu beneficiju njegov bi mu odvjetnik trebao izboriti kaznu u trajanju od najdulje godinu dana.

Z. S. ARAR