Bosanac odveo 4-godišnjeg sina u pakao Islamske države

sirija - turska rat
... više od godinu dana itekako je vezana za našu zemlju u kojoj je prvo našla sreću, a potom i neopisivu nesreću!
Naime, njezin suprug, Bosanac Ismar Mešanović, za kojeg se udala 2011. godine, prije godinu dana oteo je njihovog četverogodišnjeg sina Ismaila i odveo ga u ratni pakao Sirije, gdje se pridružio militantima takozvane Islamske države, trenutačno najveće prijetnje svjetskom miru, poznate po neopisivo okrutnim likvidacijama.

Svaki dan pakao

Od tada Lidija nije znala ništa o svome djetetu, sve dok ga prije nekoliko dana nije ugledala na društvenim mrežama na fotografijama s islamskim borcima. Na jednoj od fotografija dječak nosi vojničke hlače, crnu duksericu, pušku-igračku oko vrata te crni povez s islamskim simbolima. Dječak za ruku drži muškarca kojem se ne vidi lice... Lidija je uvjerena da je na fotografiji njezin sin.
- Već 371 dan križam dane na kalendaru, bilježim svaki dan otkako je Ismar odveo našeg sina. Zadnji put sam ih vidjela kada su držeći se za ruke izišli iz stana, Ismar je rekao da s Ismailom ide nekoliko dana kod rodbine u Bosnu, ali umjesto u rodni kraj odveo ga je u Siriju. Svaki dan je pakao, ali nada mi se vratila kada sam ga ugledala na fotografijama. To je sigurno moj Ismail, prepoznajem mu lice, kazala je Lidija za talijansku La Repubbblicu.
Lidija je primijetila da se izraz lica njezinog sina promijenio, uvjerena je da se to dogodilo zbog ratnih strahota koje je dječak vjerojatno proživio u Siriji.
- Izgubio je ‘pogled'. Nije ni tužan ni sretan. Jednostavno izgleda izgubljeno, vjerojatno kao i sva djeca koja odrastaju u takvim uvjetima bez majke, kaže Lidija.
Na drugoj fotografiji dječak se nalazi u naručju bradatog muškarca obučenog u vojničku odoru, kojeg su talijanski istražitelji identificirali kao Saida Čolića, također Bosanca, koji se u Siriji nalazi navodno od 2013. godine.
Mediji Islamske države nedavno su objavili da je Lidijin suprug počekom 2014. poginuo na ratištu, a sumnja se da se prije smrti dogovorio s Čolićem da preuzme skrb nad malim Ismailom. Talijanski mediji navode da među islamskim borcima postoji takvo pravilo - ‘ako ja umrem, ti preuzimaš brigu o mojoj obitelji'. Na taj način je Ismail završio kod Čolića.

Dječak u gradu Jarabulusu

Talijanski istražitelji zasada ne mogu potvrditi je li na fotografijama doista Lidijin sin, međutim, slučaj tretiraju itekako ozbiljno i nastoje ‘provaliti' mrežu osoba zbog kojih je 4-godišnji dječak završio u paklu tzv. Islamske države. Zasada je pet osoba pod sumnjom da je sudjelovalo u odvođenju dječaka. Također, La Repubbblica iz obavještajnih krugova doznaje da se Čolić i Ismail nalaze u gradu Jarabulusu na granici s Turskom, gdje je smješten najveći broj obitelji islamskih boraca.
- Ponašamo se kao u slučaju otmice. Činimo sve da u suradnji s Interpolom i našim službama vratimo dječaka u Italiju, kazao je izvor La Repubbblice.
Istražitelji su navodno s Čolićem uspostavili kontakt, no talijanski mediji navode da je odbio svaku vrstu pregovora te da je odlučan u namjeri ispuniti obećanje poginulom suborcu.
Talijanski obavještajci su za La Repubbblicu rekli kako je Mešanovića i Čolića vrbovao Bilal Bosnić, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH.
Lidija Solano Herrera izrazila je nadu da će nadležne službe uspjeti iz pakla Islamske države izbaviti njezinog sina. No, danas će na svom kalendaru upisati već 372. križić...

Vrbovao ih Bilal Bosnić

Ismar Mešanović u Italiju je stigao prije nekoliko godina. Živio je normalnim životom i radio kao moler. Upoznao je Lidiju s kojom se vjenčao 2011. godine, a te godine dobili su i sina Ismaila. Ništa nije odavalo da Ismar razmišlja o odlasku u Siriju. La Repubblica navodi da je Ismarov život promijenio Bilal Bosnić, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH, nakon što je održao predavanje u Pordenoneu kojem je nazočio Mešanović. Od tada se za Lidiju čitav svijet okrenuo naglavačke. Ubrzo je ostala i bez supruga i bez sina, za kojeg se nada kako će ga uspjeti vratiti kući.
Bosnić je, kao što je već poznato, u rujnu uhićen pod optužbom da je pozivao mladiće iz BiH da se pridruže oružanim skupinama terorističke organizacije Islamske države. Bosnić je još uvijek u pritvoru.
Osim Mešanovića i Čolića, talijanski istražitelji identificirali su još jednu osobu u lancu koja vrbuje ljude u Italiji i odvodi ih u Siriju. Riječ je o 26-godišnjem Makedoncu Muniferu Karamelskom, koji je išao na predavanja u Islamski centar Assalam Ponte u Alpama. Karamelski je čitavu svoju obitelj prebacio u Siriju. Kao i Mešanović, i on je rekao da ide kući u Makedoniju, a potom je preko Turske završio u Siriji.

Dnevni list