‘Boravak’ u BiH s dosadašnjih 13 smanjuje se na osam godina

... državljanstva Bosne i Hercegovine, piše Vecernji.ba.

Osim što se njime osigurava provedba ranije odluke Ustavnog suda BiH i uklanja mogućnost gubitka bh. državljanstva za više stotina tisuća građana, izmijenjeni zakon u određenim slučajevima olakšava i stjecanje bh. državljanstva sukladno Europskoj konvenciji o državljanstvu.

Dopuna zakona

Dopunama zakona koje su blokirane u Domu naroda Parlamenta BiH precizirano je da dijete koje je rođeno u inozemstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u trenutku njegovog rođenja, stječe državljanstvo bh. podrijetlom, pod uvjetom da do navršene 23. godine starosti podnese prijavu nadležnom tijelu BiH.

Ovo je posebno važno za građane u inozemstvu koji su strahovali zbog gubitka pravne veze njihove djece s domovinom. Brisan je i famozni članak 18. osnovnog zakona o gubitku državljanstva po sili zakona stjecanjem državljanstva druge države, kako bi se otklonila opasnost za bh. državljane koji su stekli ili stječu državljanstvo druge države.

Također se predloženim propisom olakšava i stjecanje državljanstva strancima koji žive i rade u BiH. Naime, boravak u BiH kao uvjet za stjecanje državljanstva naturalizacijom s dosadašnjih 13 godina smanjuje se na osam godina.

Istodobno se osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava dobivanje državljanstva BiH ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak.

Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu s značajnim brojem država u kojima živi veliki broj bh. građana.

Kazneni postupak

Kako bi se onemogućilo da bh. državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, a što se do sada znalo događati, dopunama Zakona propisano je da stranac za dobivanje bh. državljanstva mora predočiti dokaze da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, osim u slučajevima kada se taj dokaz ne može razumno zahtijevati, da ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH, da ima osiguran izvor prihoda za vlastito izdržavanje te da je izmirio sve porezne, odnosno financijske obveze. Svaki novi državljanin će morati potpisati i izjavu da prihvaća ustavni poredak BiH te da ima važeće jamstvo o stjecanju državljanstva.