Bolonja puna grešaka, traže se žurne izmjene

sveučilište, studenti, sveučilište, Mostar, studenti, maturanti, sveučilište, bolonjski sustav, bolonja, studenti, Sveučilište Mostar, javna tribina, studiranje, Sveučilište Mostar, studenti
Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je sastanak dekana svih javnih pravnih fakulteta u Bosni i Hercegovini na kojem su razmijenjena iskustva i praksa bolonjskog programa te je upozoreno na pogreške u tom procesu. Radi se o dekanima pravnih fakulteta iz Banje Luke, Bihaća, Istočnog Sarajeva, Mostara - s Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta, te Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Brojni problemi

Zbog poteškoća oko usklađivanja s načinom studiranja, posebice obrazovnom ciklusu na većini pravnih fakulteta je zadržan tzv. stari četverogodišnji sustav koji je tek formalno dopunjen eventualno s jednom dodatnom godinom studija. Dekani su istaknuli poseban značaj pravne struke i pravnika za učinkovito funkcioniranje države te za funkcioniranje najznačajnijih gospodarskih grana, imajući u vidu osjetljivost poslova koje pravnici obavljaju. Podržana su i nastojanja da se ostvari europski okvir visokog obrazovanja, da se poveća usporedivost obrazovanja i mogućnost prenošenja ostvarenih stupnjeva obrazovanja te da se intenzivira suradnja pravnih fakulteta kroz razmjenu profesora i studenata.

Dekani pravnih fakulteta podržavaju integraciju koja je predviđena Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, a koja se posebno odnosi na osiguranje kvalitete i efikasnosti studiranja, izbora nastavnog i drugog osoblja, razvijanja i primjene nastavnih planova i programa, financiranja sveučilišta od državnih tijela vlasti.

Konstatirano je da se kod praktične primjene reforme uočilo mnogo problema te da je na sveučilištima na kojima je do sada izvršena integracija, prisutna centralizacija, koja je pogubna za visoko obrazovanje.

Neovisni od sveučilišta

Zato su dekani jednoglasno podržali inicijativu da se pokrene procedura izmjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Predlaže se da se fakultetima vrati pravni subjektivitet, tj. status pravne osobe, odnosno status visokoškolske ustanove, jer se samo tako može otkloniti postojeće stanje - proces integracije izveden prema Okvirnom zakonu ima za posljedicu punu centralizaciju. 
- Predloženim izmjenama imali bismo rješenje kakvo postoji u državama u okruženju (Hrvatska, Srbija) te u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Dekani očekuju da će buduće pravne promjene, kao i europski projekti u smislu stvaranja jedinstvenog europskog prostora visokog obrazovanja biti kvalitetniji nego što su dosadašnji, navodi se u zaključcima sa sastanka dekana pravnih fakulteta koji je održan u Mostaru. Pojašnjava se da će javni pravni fakulteti u Bosni i Hercegovini i dalje težiti ne samo poboljšanju kvalitete obrazovnog procesa i njegovih „proizvoda" - bachelora, magistara i doktora prava, nego i daljnjem razvoju znanosti i stvaranju bolje pravne atmosfere za obrazovanje budućih pravnika.

Izvor: večernji list