Bolnice u BiH sve češće ostaju bez liječnika

mrtvorođenče, osveta, doktorica, razina kolesterola, koncentracija kolesterola u krvi, kolesterol, kolesterol u krvi, prirodna medicina, statin, lijekovi, najplaćeniji posao, žene, liječnik, skandinavski poslodavci , Švedska, danska, medicinske sestre, lječnici, doktor, doktori, doktorica, liječnici, odlaze u inozemstvo, Traumatska krvarenja, hemofilija, liječnici, privatna praksa, ukidanje, Mostar, BIH, liječnici, HZZO, pripravnička mjesta, javni natječaj, odlazak liječnika, odlaze u inozemstvo, odlazak na rad u inozemstvo, ivona z., Njemačka, pismo, pretrage, medicinske sestre, medicinsko osoblje, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, doktori

Kako piše Srpska.info, Univerzitetski klinički centar RS-a za samo mjesec dana napustili su dječji kardiolog i dječji neurolog. Odlazak liječnika i medicinskih sestara iz bolnica brine građane, koji već u dobroj mjeri osjećaju odljev zdravstvenih radnika iz RS-a.

Posljedice ovog negativnog trenda prvenstveno se ogledaju u sve duljim listama čekanja, kao i nemogućnosti onih koji rade da se posvete pacijentima kako i koliko bi trebalo, upozoravaju iz sindikata. U UKC-u kažu da na Klinici za dječje bolesti radi jedan dječji neurolog te da je drugi pedijatar pri kraju subspecijalizacije iz ove oblasti, dok dva puta tjedno radi specijalist pedijatrijske kardiologije iz Beograda.

- Naši najmlađi pacijenti ni na koji način ne ostaju uskraćeni za ove usluge te dobivaju pravodobnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu. UKC Republike Srpske ne se suočava s alarmantnim odljevom kadrova, a fluktuacija zaposlenih je u skladu s prosjekom u regiji. Kadrovskoj politici pristupamo planski, pri čemu vodimo računa o broju zaposlenih, medicinskoj opremi i opremi za rad, organizaciji posla i mogućnostima za edukaciju - poručuju iz ove zdravstvene ustanove.

S druge strane, u Strukovnom sindikatu doktora medicine Republike Srpske naglašavaju da je činjenica da liječnici sve masovnije odlaze u inozemstvo. Kažu da je teško precizirati broj onih koji su dosad napustili bolnice u RS-u, ali da njihov deficit i te kako osjetan, i za pacijente i za njihove kolege.

- Posebno strahujemo od 1. siječnja iduće godine, za kada se najavljuje stupanje na snagu novog zakona u Njemačkoj, kojim će biti pojednostavljeni uvjeti odlaska u ovu državu. Mislim da će tada uslijediti pravi egzodus zdravstvenih radnika iz Republike Srpske - ističe za Srpska.info predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić. Prema njegovim riječima, veliki problem je kad iz bolnice ode stručan specijalist.