Bizaran slučaj zdravstva BiH: U BiH bolnica šalje amputirane ruke i noge na kućne adrese

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr
Nejvjerojatna priča došla je do lokalnih medija nakon što je na kućnu adresu obitelji Vuković u Jajcu medicinski tehničar donio neobični paket. Ispostavilo se kako je u kartonskoj kutiji noga koja je Neziru Vukoviću prije toga amputirana u jajačkoj bolnici. Isporučitelj paketa šokiranim članovima obitelji poručio je da taj ekstremitet negdje pokopaju a kada Nezir umre da i njega sahrane na istom mjestu kako bi onda svi dijelovi njegova tijela počivali na istom mjestu.

Ravnatelj Opće bolnice Jajce Dragan Matijević pojasnio je za »Dnevni avaz« od subote kako u tome nema ničega čudnog te kako je sve po zakonu.

Kazao je kako ta bolnica jednostavno nema kapaciteta za zbrinjavanje amputiranih ekstremteta pa se to onda prepušta obitelji pacijenata podvrgnutih operacijama.
»Nemamo spalionicu a to se može raditi jedino u krematorijima. Ovakva je procedura u svim manjim bolnicama u BiH«, kazao je Matijević ističući kako je odrezana noga »bila pravilno spakirana u nepropusne vreće i kartonsku kutiju te predana uz upute«.

Jedan od članova obitelji Vuković potvrdio je kako su ga ranije iz bolnice izvjestili o takvoj proceduri a nesporazum je nastao jer on to nikome nije rekao pa su se drugi srodnici našli u čudu suočeni s neobičnim paketom.

»Da ne bi bila bačena u medicinski otpad dogovorili smo se da amputiranu nogu dostave nama«, kazao je Jasmin Vuković.

No ministar zdravlja Federacije BiH Vjekoslav Mandić o takvim procedurama ne zna ništa i kaže kako je »ostao bez teksta« kada je čuo za ovu epizodu.
»U 30 godina mog bavljenja ovim poslom prvi put čujem za takvo što. Dužnost bolnice je brinuti se o tome«, kategoričan je ministar.

Obitelji Vuković je najavio ispriku. Dodao je kako se zbog svega srami najavljujući provedbu cjelovite istrage o slučaju.

Ravnatelj jajačke bolnice Mandić na to je odgovorio kako protiv istrage nema ništa. »A što bismo mi trebali raditi s tim ekstremitetima«, postavio je pitanje ministru.

Hina