Bivši ministar Mehmed Žilić zataškao istragu o ubojstvu Leutara!

eksplozija, Sarajevo, terorizam, srednja bosna, Jozo Leutar, ubojstvo, Travnik, Mehmed Žilić, Jozo Leutar, ubojstvo, Jozo Leutar, ubojstva
...umirovljenika iz Tuzle, piše Dnevni avaz navodeći kako je, vođen konfrontirajućom logikom Harisa Silajdžića da je najvažnije da SBiH dobije člana Predsjedništva BiH, Žilićev glas u Parlamentu BiH presudio da se odbaci čuveni "travanjski paket" ustavnih promjena, što je BiH desetljećima vratilo unazad.

Avaz dodaje kako je tome prethodilo nevjerovatno spinovanje javnosti te brutalno laganje i zloupotreba medija koji su pomagali Žiliću i Silajdžiću misleći da oni uistinu vode patriotsku, a ne karijerističko-interesnu igru.

Danas SBiH i Žilić još pametuju i drže lekcije kao tobožnji patrioti, navode sarajevske novine tvrdeći da je Žilić prije toga svoj mandat ministra unutarnjih poslova FBiH potpuno potrošio u nesposobnosti i strahu da se suoči s organiziranim kriminalom i, dok je to bilo, policijskim rječnikom kazano, dovoljno "svježe" da mobilizira policiju i otkrije ubojice Joze Leutara. Njegova obaveza bila je utoliko veća što je Leutar ubijen u vrijeme dok je on bio ministar i bio je njegov pomoćnik.

U najnovijim optužujućim ispovijestima, bjegunac Dominik Ilijašević Como izravnooptužuje Žilića da je, kao ministar policije, učinio sve da omete istragu i tako zaštiti ubice Joze Leutara.

"Nesposobnjaković koji je pomogao zaboravu i društvenom aboliranju ubojica najviših policijskih službenika, ali i mnogih drugih zločina, danas računa na kolektivni zaborav ogromne štete koju je nanio narodu i k tome bi još držao lekcije drugima kako da rade posao za koji on nije imao hrabrosti i nekorumpiranosti", stoji u tekstu Dnevnog avaza koji ne štedi rijeli za Žilića.

Sarajevske novine tako pišu: Još gore, vremešni i s razlogom potpuno zaboravljeni neuspješni političar danas bi javno pametovao, i to držeći se poznate "pipe", koja je sve energetske resurse BiH htjela za bagatelne novce prodati nekakvom Branetu Crnogorcu i Bedžetu Pacoliju, varalicama sa švicarskom putovnicom i podrškom Vahida Heće. Žilić je tada bio dodatno osokoljen svakodnevnim miješanjem u dnevnu politiku sadašnjeg umirovljenog vjerskog službenika, odnosno, tadašnjeg reisa Mustafe Cerića. Naravno, nakon svega, 2010. godine narod nije htio da glasa za njega i Žilić je nestao iz Parlamenta i javnog života.

Ali, umjesto da se stidi svoje političke uloge koju danas pokušava popraviti više političkih stranaka iz BiH zajedno sa službenim Bruxellesom - bez potenciranja kaosa i kriminala koji je iza sebe ostavio u FMUP-u - Žilić i njegovi onemoćali politički mentori glume narodne dužebrižnike i komentatore, navodi Avaz te dodaje kako je sreća što su na izborima 2010. godine "politički pokvarenjaci i dvoličnjaci otjerani od naroda i iz sigurnosnih struktura BiH".

"Stoga je njihov povratak u javnost vjerovatno najrealniji onda kada se budu provodila poglavlja 23. i 24., odnosno, pravo i pravda, kada će umjesto u političkim kronikama, njihova imena puniti stupce crnih kronika zbog sankcioniranja krađe za koju su mislili da je pala u zaborav", objavio je Avaz.