FOTO  Biskup Komarica slavio prvu svetu misu u Bosanskom Petrovcu nakon 75 godina

bosanski petrovac, Biskup Franjo Komarica, biskup komarica, misa
To je ujedno bila prva sveta misa služena u tom gradu nakon punih 75 godina, točnije nakon 1941. kada u nedaćama 2. svjetskog rata biva ubijen drvarsko-petrovački župnik don Waldemar Maximilian Nestor, a katolika i Katoličke Crkve iskorjenjivanjem nestaje iz Bos. Petrovca i okolice.

Povod ovom misnom slavlju bila je 110. obljetnica osnutka župe Bos. Petrovac-Drvar (1906.-2106.), 105. obljetnica osnutka katoličkog groblja u Bos. Petrovcu (1911.-2016.), te 75. obljetnica stradanja katolika ovih krajeva (1941.-2016.)

Uz biskupa Komaricu misu je suslavio domaći drvarsko-petrovački župnik don Davor Klečina, a za tu prigodu okupilo se 100-tinjak katoličkih vjrnika iz Bihaća, Drvara, Banje Luke, Bos. Grahova, Livna, te iz dalekog Hannovera. Na misi su sudjelovali i politički predstavnici hrvatskog naroda iz Unsko-sanske županije: čelnici HDZ BIH i HDZ 1990 Franjo Jurić i Mladen Šantić, a izaslanstvo Hercegbosanske županije predvodio je Draško Brnić, direktor ŠGD „Hercegbosanske šume" Kupres.

U ime odsutnoga načelnika općine Bos. Petrovac Zlatka Hujića bilo je nazočno četveročlano izaslanstvo., došlo je i nekoliko sugrađana pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti.

Na početku misnog slavlja župnik Klečina dao je povijesni prikaz prisutnosti Katoličke Crkve na području Bos. Petrovca od najranijih kršćanskih vremena do danas, s posebnim osvrtom na srednjovjekovno razdoblje iz kojeg postoje vidljivi ostatci crkve sv. Jurja u Koluniću koji nosi ime po hrvatskom plemenu Kolunića.

Istaknuo je da je zidana župna crkva sv. Petra, po kojem Petrovac i nosi ime, sagrađena 1897. u samom središtu grada preko puta današnje zgrade općine, te da je srušena 1949., četiri godine nakon svršetka 2. svjetskog rata, po nalogu tadašnjih republičkih komunističkih vlasti.

Biskup Komarica je u propovijedi istaknuo da je dužnost kršćana čuvati čistim spomen na svoju prošlost, bez poticanja na mržnju i osvetu, nego promičući praštanje, mir i suživot. Pozvao je sve vjernike na nasljedovanje Kristova puta, te na izgradnju civilizacije ljubavi i života.

Biskup je zahvalio i svim sugrađanima Bos. Petrovca nekatolicima na njihovim poticajima da se nakon toliko godina uredi i ogradi katoličko groblje u tome gradu, i zamolio je općinske predstvnike da načelniku Hujiću prenesu zahvalu i želju da se katolicima Bos. Petrovca omogući izgradnja manje crkve u kojoj bi obavljali vjerske obrede.

Potom je biskup izmolio molitvu odriješenja za sve pokojnike koji počivaju na tom groblju, ali i na obližnjem tzv. Šeledskom groblju gdje su se katolici u početku pokapali zajedno s pravoslavnima.

Nakon misnog slavlja nastavljeno je zajedničko bratsko druženje svih nazočnih pod obližnjim šatorom, a objedom je častio načelnik Hujić.

Podsjećamo, katoličko groblje u Bos. Petrovcu je destljećima bilo devastirano i zapušteno, a većina nadgrobnih spomenika porušena. Uz svesrdnu pomoć načelnika općine groblje je lani temeljito uređeno i očišćeno, a ovih dana i ograđeno. U bliskoj budućnosti planirano je i podizanje spomen-križa na mjestu gdje je nekad stajao križ, srušen u zadnjem ratu.

Planirana je i restauracija nekih starih oštećenih spomenika, kao npr. spomenik uglednomu petrovačkom ljekarniku Nikoli Turiću, koji je živio od 1808. do 1921., punih 113 godina.

Na području Bos. Petrovca do početka 2. svjetskog rata živjelo je oko 1500 katolika, a danas ih tamo živi samo desetak.

(Župa Drvar7TABB)