Biskup Komarica: Bez Hrvata neće biti ni BiH

Činimo što možemo no uz pomoć naše hrvatske države, koju još čekamo, moći ćemo puno više - istaknuo je u ponedjeljak navečer u Splitu mons. Franjo Komarica, banjalučki biskup, prenosi dalmacijanews.com

Povod njegovom kratkom povratku u grad pod Marjanom bila je izložba dokumentarnih fotografija bivšeg hrvatskog konzula u BiH, Frane Piplovića pod nazivom "Prođoh Bosnom 'nako" koja se organizirala u Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja.

Tema izložbe bila je priča o nestajanju Hrvata-katolika na prostoru sjeverozapadne i srednje Bosne a u tom je svjetlu i biskup Komarica rekao kako se broj katolika u Banja Luci gotovo prepolovio:

- Iako je od rata prošlo petnaest godina, povratak Hrvata kojeg smo svi iščekivali još se nije dogodio. A bez Hrvata neće biti ni BiH!

Autor Frane Piplović istaknuo je kako se ideja o izložbi izrodila za vrijeme njegovog boravka u Banja Luci u biskupiji, koja je kako sam kaže, i patnička i herojska biskupija. U ime Grada Splita govorio je Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnika:

- U liku biskupa Franje Komarice vidim tvrđavu hrvatstva koju štiti na najbolji mogući način a to je ljubavlju za svoje bližnje. Istodobno gledajući ove slike moram se zapitati "tko je srušio sve te hrvatske kuće? Je li to bilo prekomjerno granatiranje? Zašto nitko nije za to odgovarao?" No u isto vrijeme slike poručuju kako su na tom mjestu Hrvati bili i siguran sam tamo će se i vratiti - poručio je Šundov "pustivši" posjetitelje da se kroz 130 slika senzibiliziraju za probleme Katoličke crkve na području Republike Srpske. Izložba će trajati sve do 14. svibnja.