BiH želi izmjenu ugovora o graničnim prijelazima s RH

07.08.2013

Bosna i Hercegovina pokrenut će postupak izmjene postojećeg ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom a primarni cilj pri tom je rješavanje poteškoća s kojima se susreću građani koji žive u pograničnom pojasu, objavilo je Predsjedništvo BiH

Razlog donošenja ovoga zaključka je svakodnevni otežani protok ljudi i roba između dvije zemlje čime su najviše pogođeni državljani BiH koji žive u takozvanom pograničnom pojasu s Republikom Hrvatskom, stoji u priopćenju.

Inicijativa tročlanog bosanskohercegovačkog državnog vrha dostavljena je Vijeću ministara BiH u čijoj je nadležnosti daljnja provedba ovoga zaključka odnosno pokretanje postupka za izmjenu odgovarajućeg ugovora.

Od 1. srpnja kada je Hrvatska postala članicom Europske unije smanjen je ukupni broj graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom preko kojih je moguć promet roba i putnika. Neki od ranijih međunarodnih prijelaza prekategorizirani su u malogranične a neki su potpuno zatvoreni.

Na probleme pri putovanju u Hrvatsku koje je to prouzročilo posebice su se žalili u općinama koje gravitiraju ka Metkoviću ali i u općinama na sjeveru BiH smještenim uz rijeku Savu.

Tagovi: BIH Hrvatska granica

loading...