BiH spriječila terorističke napade na zemlje EU-a?

BIH, terorizam
S obzirom na količinu zaplijenjenog naoružanja i streljiva i čak 120 kilograma žive, potpuno su utemeljene sumnje da je ova ‘pošiljka' trebala poslužiti za organizaciju terorističkih napada u nekoj od zemalja EU-a.

Mektić: Dali smo doprinos sigurnosti europskih zemalja

Naime, mnogima je promakla važnost informacije o zapljeni čak 120 kilograma žive. "Živa se uglavnom koristi za izradu detonatora za eksplozivne naprave ali se može upotrijebiti i za zagađenje-trovanje vode, tla ili zraka te tako prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme ljudima, životinjama i samom okolišu", komentira kratko za Dnevni list jedan od kriminalista u MUP-u HNž-a, koji je ipak želio ostati anoniman. On zaključuje kako je zaplijenjena žive od 120 kilograma znatna količina te da su sumnje u terorističku namjeru itekako opravdane.

Uhićenjem četiri osobe, jedan državljanin Srbije i tri bh. državljanina, i zapljenom znatne količine droge, oružja i streljiva namijenjenih za krijumčarenje u susjednu Hrvatsku, bh. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) osujetili su ne samo kriminalnu organiziranu skupinu već, a što je i najvažnije, potencijalne terorističke napade u Hrvatskoj ili nekim zemljama EU-a u predstojećim blagdanima.

To je, između ostalog, kazao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, pohvaljujući akciju SIPA-e.

"Imajući u vidu da su se zaplijenjeni eksploziv i oružje mogli koristiti i za vršenje terorističkih i drugih kriminalnih djela, policijske agencije BiH su na ovaj način dale značajan doprinos sigurnosti susjednih i europskih zemalja", kazao je ministar Mektić.

Oružje, droga i živa ‘putovale' prema Zagrebu

Iako još nije poznato što je kriminalno podzemlje namjeravalo učiniti s oko 120 kilograma žive, potpuno je jasno da je namjera bila upotrijebiti ju kao jedan od vida terorističkih napada. U kojem se od europskih gradova napad trebao dogoditi za sada nije poznato, no činjenica je da je zapljenom ove ‘pošiljke' BiH možda spasila na tisuće života.

Kako je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao šef Odjela za borbu protiv organiziranog kriminaliteta, trgovine ljudima i borbu protiv opojnih droga Vahidin Šahinpašić, u akciji ‘Sunce' izvršeno je sedam pretresa te su uhićene četiri osobe. On je kazao da su pripadnici SIPA-e uspjeli ‘skinuti' dvije isporuke oružja i droge na putu ka Zagrebu.

Da je zaplijenjeno oružje, streljivo i živa prešla bh granicu prema Hrvatskoj, ‘putovanje' na odredište u bilo koju od zemalja EU-a bilo bi daleko lakše.

SIPA je zaplijenila veću količinu eksploziva, oružja, streljiva i vojne opreme (oko 10 kg eksploziva, četiri automatske puške, četiri pištolja, jedan sporogoreći štapin za eksploziv dužine 10 m, četiri detonatorske kapisle, preko 400 komada municije različitog kalibra, optički nišan, 21 okvir za navedeno oružje), oko 120 kg opasne materije koja asocira na živu, 9,5 kg materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, 3 kg materije koja asocira na opojnu drogu speed, 300 g materije koja asocira na opojnu drogu heroin, četiri mobilna telefona, više SIM kartica, te značka Međunarodne policijske agencije - IPA.

Ova značka trebala je biti upotrijebljena kao lažni identitet potencijalnim teroristima.

Ova akcija, a kako je potvrđeno iz SIPA-e, predstavlja jednu od akcija u kojoj je oduzeta najveća količina opojnih droga, eksploziva i opasnih materija u BiH.

Europa je i dalje u strahu od terorističkih napada

Podsjetimo da je Gornji dom francuskog parlamenta u ovom tjednu odobrio ponovno, peto po redu, produljenje izvanrednog stanja, a koje će trajati do srpnja 2017. Izvanredno stanje u ovoj zemlji stupilo je na snagu nakon terorističkih napada u studenom prošle godine u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Podsjetimo i da je Američki State Department prošli mjesec izdao upozorenje za američke građane na povećani rizik od terorističkih napada diljem Europe tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

U upozorenju se poziva Amerikance "budu oprezni na blagdanskim događajima na otvorenome i prigodnim sajmovima" te se ističe kako bi turisti trebali izbjegavati velike gužve, ako je moguće".

State Department skreće pažnju na navodno "vjerodostojnu informaciju" da tzv. Islamska država, Al-Kaida i njihovi suradnici "nastavljaju planirati terorističke napade u Europi, s fokusom na nadolazeće blagdane i s tim povezane događaje". U upozorenju se podsjeća na terorističke napade u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj tijekom godine.

Također, posljednje procjene Europske policijske agencije, Europol, su da će tzv. ‘Islamska država' najvjerojatnije izvesti nove napade u zemljama EU u bliskoj budućnosti, a najizglednija meta su zemlje članice koalicije predvođene SAD, koje se bore protiv džihadista u Siriji i Iraku.

"Prema procjenama nekih obavještajnih službi, više desetina ljudi kojima ‘Islamska država' izdaje naredbe, sada su stacionirani u Europi i oni imaju sposobnosti za izvođenje terorističkih napada", navodi se u izvješću koje je predočeno javnosti u ovom mjesecu.

Dnevni list