BiH se nada zelenom svjetlu EU-a već krajem rujna

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...Vijeće za opće poslove EU-a moglo dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon jučer održanog sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem Hahn je kazao kako BiH ima punu podršku na europskom putu. Na sastanku je bilo riječi o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u EU na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove EU-a kao i o usvajanja Zaključka o prosljeđivanju zahtjeva Europske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu. Razgovarali su i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.

Napredak

Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uvjeta za razmatranje aplikacije. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne suradnje. Kada je u pitanju referendum u RS-u složan je sa stavom kako se odluke sudova moraju poštovati. Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja ispunila i posljednji uvjet neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku Vijeća za opće poslove 20. rujna. On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih, te kako je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017.

Poručio je i to da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata.

Govoreći o pozitivnim tokovima i reformama, Zvizdić je rekao kako je Vijeće ministara BiH realiziralo 55 posto zacrtanih ciljeva iz reformske agende.

Predsjedavajući Vijeća ministara je upoznao Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim BiH približila NATO integracijama.

Dnevni list