VIDEO  BiH radi, a Sarajevo se gradi: Tuzlanskoj županiji Sarajevska uzela 360, HNŽ-u 260, ZHŽ-u 120 milijuna KM

argumenti
... 360 milijuna maraka zbog toga što u raspodjeli neizravnih poreza ima koeficijent 1, dok Sarajevo ima koeficijent 2, potvrdio je u sinoćnjoj emisiji Argumenti Naše tv premijer Tuzlanske županije Jakub Suljkanović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

On je kazo kako su posljedice prorečunski deficit, fiskalna neodrživost i onemogućavanje razvoja Tuzlanske županije.

Sa tih 360 milijuna maraka u ovih 12 godina mi bi danas imali Tuzalnski kanton u neusporedivo boljem položaju u smislu ekonomskog razvoja, a u svakog slčaju ne bi imali akumulirani deficit, a oko 93 milijuna KM deficita u proračunu smo zatekli u 2015. godini. Kad računamo multiplikatorski efekat možemo kazati da smo izgubili preko 10.000 radnih mjesta za ovih 12 godina, kazao je premijer Suljkanović.

On je dodao kako se to odrazilo i na ukupnu potrošnju jer Tuzlanski kanton proračunskim korisnicima ne može priuštiti veća primanja i onda dolazimo u situaciju da jedan profesor, jedanm policajac ili učitelj u Sarajevskom kantonu vrijedi dva puta više nego u Tuzlanskom.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije dr Nevenko Herceg potvrdio je kako je ova županije godišnje uskraćena za 26 milijuna maraka, a da joj je za 10 godina Sarajevo "ukralo" 260 milijuna maraka, što je više od jednog cijelog godišnjeg proračuna.

- I onda dolazimo do toga da, kako je rekao koleg Suljkanović jedan stanovnik Sarajeva vrijedi dvostruko više nego stanovnik Tuzle ili Mostara. Odnosno prema analizi raspodjela prihoda po glavi stanovnika jedan stanovnik Sarajeva prima 802 kovertibilne marke, dok jedan stanovnik HNŽ prima 451 marku, dok stanovnik Tuzlanske županije prima 407 KM, kazao je Herceg.

Dodao je kako se postojeća nepravedna raspodjela javnih prihoda višestruko manifestira na cijeli sustav.

-Sada imamo razgovore sa sindikataom liječnika. Oni upiru prstom u Sarajevsku županija koja je davno podigla satnicu na 2,6 KM, kod nas je 2 KM. Tako je isto u prosvjeti, zdravstvu, kulturi, znanosti, športu itd.Dakle cijeli jedan sustav je zakinut ovom nepravednom, nepoštenom diskriminirajoćom raspodjelom javnih prihoda, kazao je Herceg.

- Nekada je bilo Juga radi, beograd se gradi, a danas bi mogli reči BiH radi Sarajevo se gradi, kazao je Herceg

Naglasio je kako u HNŽ postoji širok konsenzus i unutar vlade i između vlasti i oporbe da je ovakav sustav nepravedan i da semora mjenjati, no dodao je unatoč svim apelima promjena nema.

Ravnatelj Ureda za europske integracije Zapadno-hercegovačke županije Ivan Jurilj kazao je kako je postojećim zakonom o pripadnosti javnih prihoda ZHŽ godišnje zakinuta za 9 do 10 milijuna KM, a za proteklih 12 godina 120 milijuna, što je više nego cijeli županijski proračun. -ZHŽ se vrati tek jedna šestina prikupljenih prihoda od PDV-a. kazao je Jurilj.

Gospodarstvo u ZHŽ je dinamično, razvijeno. No društvena infrastruktura u Županiji ceste, vodovod, kanalizacija među najnerazvijenijim su, upravo jer smo zakinuti ovakvom nepravednom raspodjelom prihoda od neizravnih poreza.

Pomoćnik ministrice fianacija FBiH Hajrudin Hadžimehanović kazao je kako je potrebno promjeniti ne samo horizontalnu već i vertikalnu raspodjel javnih prihod između eniteta i Brčko distrikta.

- Kada bi se sad Sarajevu umjesto koeficijenta dva dodijelio koeficijent 1 to bi izazvalo proračunski šok, kazao je Hadžimehanović.

Potvrdio je kako je urađeno mnog studija i analiza o raspodjeli javnih prihoda no da nevjeruje da će se novi nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda naći na Vladi Federacije BiH i u parlamentarnoj proceduri u ovoj godini.