BiH:Popis propao?

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info

Popis je završen u listopadu 2013. i potpuno je neizvjesno kada će biti objavljeni službeni rezultati. Prema zakonskim odredbama svi moraju biti saopćeni do 1. srpnja 2016.

Podaci bez značaja

Taj rok bit će probijen, a o novom će se tek razgovarati. Prekjučerašnje zasjedanje Centralnog popisnog biroa koje je trajalo četiri sata, nije donijelo nikakav pomak - stavovi entitetskih zavoda za statistiku ostali su nepromijenjeni. Republika Srpska zahtijeva da se u rezidentne stanovnike ne ubroje oni koji se školuju ili povremeno rade u inozemstvu, a Federacija je protiv takvog rješenja. Radi se o više od 400.000 popisanih osoba.
Prema preliminarnim rezultatima koji se ne mogu uzimati kao relevantni, BiH ima 3,7 milijuna stanovnika i u taj broj uvršteni su i oni koji se privremeno nalaze u inozemstvu. Prema nekim informacijama, podaci CIPS-a kažu da BiH ima 3,9 milijuna stanovnika.
Sve u svemu, BiH uopće nema podataka o sebi osim onih iz 1991. godine koji više ništa ne znače. Objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. jedan je od uvjeta da EU pozitivno odgovori na aplikaciju BiH za članstvo i pošto ih nema, BiH je sama sebi blokirala europski put. Prema proceduri, kada aplikacija bude prihvaćena EU šalje tisuće upitnika koje treba popuniti preciznim podacima. Ne radi se samo o broju stanovnika nego i o poljoprivredi, obradivom i neobradivom zemljištu, šumama, stanovima, zdravstvu, obrazovanju, broju učenika, studenata i nastavnika...
Predsjedništvo BiH najavljuje da će početkom ovog ljeta aplikacija biti prihvaćena i da će odmah nakon toga stići upitnici iz EU. S obzirom da će zakonski rok za objavu rezultata biti probijen, nemoguće je da EU pošalje upitnike prije objavljivanja rezultata jer državne vlasti neće imati podatke za njihovo popunjavanje.

Otvorena istraga

Preksinoć je Centralni popisni biro priopćio da se sve vraća na početak i da Agencija za statistiku BiH sada treba da utvrdi jedinstveni program za obradu podataka s tim što će u tome sudjelovati entitetski statistički zavodi. Da je htjela, državna Agencija je mogla davno presjeći čvor i istjerati politiku iz - statistike. Međutim, sada se traži novi rok za objavu rezultata što podrazumijeva promjenu Zakona o popisu stanovništva i utisak je da politički moćnici hoće da to iskoriste za neke druge namjere.
Na potezu su Vijeće ministra i Parlament BiH, a Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku preksinoć je kazao da je metodologiju za obradu podataka trebalo utvrditi prije popisa „ali je to, nažalost, ostavljeno za kraj".
- Po svoj prilici zbog politikantstva i raznoraznih mešetarenja na relaciji Banja Luka - Mostar morat ćemo da mijenjamo datum za konačnu objavu rezultata - poručio je Halid Genjac, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH.
Prije nekoliko dana Eurostat je uputio pismo državnim vlastima i predložio izmjenu Zakona koja bi se odnosila na promjenu datuma uz insistiranje da se primijene međunarodni standardi u metodologiji obrade podataka.
Po nalogu Gorana Salihovića, glavnog državnog tužitelja, Tužiteljstvo BiH otvorilo je prije dva mjeseca istragu kako bi se utvrdilo ima li kaznene odgovornosti u cijelom procesu popisa stanovništva koji je koštao 50 milijuna maraka. Još nije poznato do čega su istražitelji došli, ali je i nejasno na koja kaznena djela se istraga odnosi.
Kako god, neće biti nikakvo iznenađenje ako se pokaže da je popis stanovništva propao iako bar u ovom trenutku takvu mogućnost odbacuju i državna Agencija za statistiku i entitetski statistički zavodi, a svi zajedno su obično tehničko pitanje što u biti jeste popis, pretvorili u visoku politiku.

Dnevni list