BiH platila više od 60 milijuna KM za “penale”

depoziti, BIH, kreditna sredstva

Od 1998. godine do danas, Bosna i Hercegovina platila je više od 61 milijun KM po osnovu tzv. penala, jer nije na vrijeme povukla kreditna sredstva koja su odobrile međunarodne financijcke institucije. Ovaj iznos mogao bi biti i veći ako vlast uskoro ne bude formirana.

Blokada rada Parlamentarne skupštine je građane naše zemlje u ovoj godini koštala 6,5 milijuna KM. Nerad i nemar političara moguće je iskazati u brojkama pa su tako iz proračuna BiH od 1998. do 2018. isplaćena sredstva međunarodnim kreditorima u iznosu od 55,3 milijuna KM, prenosi BHRT

Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić smatra da je žalosno što se novac troši nepromišljeno. 

''Žalosno je dakle da mi trošimo milijune na takve neke stvari, bacamo te pare u situaciji kad te pare, kad su ti novci daleko potrebniji umirovljenicima, ili da kažemo djeci koja panično traže i roditelji sredstva za liječenje vani. Dakle to je jedna stvar koja se konačno mora urediti i konačno postaviti pitanje odgovornosti svih onih koji su doprinijeli toj situaciji'', istaknuo je Hurtić.

Lideri stranaka koji su osvojili najviše glasova na izborima više od godinu dana ne pokazuju spremnost za kompromis kojim bi vlast bila formirana.

Za predstavnike opozicije to je klasična demonstracija političke neodgovornosti zbog koje se država bruka i baca silne milijune. 

''Ono što je još veća bruka za državu od toga o čemu govorimo je da mi nismo trenutno ni sposobni preuzeti ni grant sredstva, dakle donacije. Jer parlament je blokiran od strane vladajuće većine i ne mogu se ratificirati ti sporazumi. Dakle ljudi žele nama da daju novac, a mi nismo sposobni uzeti taj novac bez ikakvih kamata dakle, to su donacije'', rekao je zastupnik SDP-a u PSBiH Saša Magazinović.

Zastupnik DF-a u PSBiH Dženan Đonlagić je istaknuo kako trenutno u državnom parlamentu ima blokirano negdje oko 2 milijarde KM odobrenih sredstava za BiH putem ovih međunarodnih financijckih sporazuma.

Kako je rekao, prvenstveno se tu radi o projektima cestovne i komunalne infrastrukturne izgradnje.

Ministarstvo financija Republike Srpske još nije odgovorilo koliko je točno naknada RS isplatila po ovom osnovu u proteklom periodu. Zbog sporosti u implementaciji 74 projekta u Federaciji BiH u razdoblju od 1996. do 2018. godine isplaćeno je 31,2 milijuna KM. U većini slučajeva, to su krediti namijenjeni za infrastrukturu u oblasti elektroenergetskog sektora i transporta.