BiH ostaje bez konačnih rezultata popisa pučanstva

popis stanovništva, Mostar, popis stanovništva, Mostar, mostarka, popis, sunspenzija, BIH, popis, Popisivači, Hrvati, u općini Gradačac, predsjednik općinskog povjerenstva, Ferid Durmišević, napustili posao usred popisa, BIH, Bošnjaci, Čitluk, popis, popis stanovništva, popis, popis stanovništva, BIH, popis stanovništva

Problem je u dijametralno udaljenim stajalištima srpske strane, odnosno predstavnika Hrvata i Bošnjaka iz FBiH, piše Večernji list.

Odgađano više puta

U prijedlogu jedinstvenog programa obrade podataka, koji je sačinila Agencija za statistiku BiH, utvrđen je i niz pravila za izvođenje rezidentnog/stalnog stanovništva. Članovi popisnog ureda, stručnog tijela pri Agenciji za statistiku, u zadanom roku koji je istekao 15. listopada nisu uspjeli postići suglasnost o metodologiji kojom je iz popisa trebalo izbrisati osobe za koje se ne može utvrditi da su na dan kada je popis proveden bili rezidenti BiH. Na sastanku ovog stručnog tijela, održanom u četvrtak, protiv metodologije koju je predložio Statistički ured Europske unije (EUROSTAT) glasovali su srpski članovi. Time je automatski onemogućen nastavak postupka obrade popisnica i objavljivanje rezultata popisa koje je ranije najavljeno za kraj ove godine.