BiH od sutra kontrolira i do 1600 preleta aviona

Avion

Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u povijesti civilnog zrakoplovstva BiH.

Tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

– Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa europska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorija BiH – izjavio je ovim povodom direktor BHANSA-e, Davorin Primorac.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do razine leta 325, odnosno do 10.000 metara.

– U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona – rekao je Primorac, dodajući da će od sutra BiH kontrolirati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH.