BiH: Obitelj s prosječnom plaćom izdrži pola mjeseca

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m

Prije se još kako-tako dalo izdržati s tim minimalcem od 350 maraka, ali sad treba biti ili čarobnjak ili lopov da se do druge plaće izdrži, tko je uopće sretan imati plaću, priča zaposlenica u trgovini. Na primjedbu novinara Večernjeg lista da je minimalac 378 KM, jednostavno je slegnula ramenima, strahujući da joj se ne objavi ime jer bi mogla ostati i bez toga.

Nedostižna košarica 

Prema podacima Fonda MIO, procjenjuje se da od ukupno nešto više od 430 tisuća zaposlenih u Federaciji BiH, stotinjak tisuća prima minimalac u iznosu od 378 KM, a neki radnici, kao što je slučaj s našom sugovornicom, čak i manje. Još gora situacija je u Republici Srpskoj gdje 35 posto radnika prima najnižu plaću od 370 KM. Istražili smo kako se od primanja živi u BiH. Od onih koji primaju minimalac do onih koji dobivaju prosječnu plaću, odnosno mirovinu. Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u ovoj godini iznosi nedostižnih 1844 KM, dakle, četveročlana obitelj za svoje potrebe dnevno troši 61 marku. S prosječnom plaćom, koja iznosi 838 KM, obitelj može izdržati tek 14 dana. Računica se odnosi na obitelj u kojoj samo jedan član radi, kakvih je i najviše u BiH. I u slučaju da rade dvije osobe u obitelji i primaju prosječnu plaću, ona bi bila dostatna jedino u veljači, i to ako nije prestupna godina. Nažalost, malo je sretnika koji primaju prosječnu plaću, a sretnici koji primaju više su prava rijetkost. Što je s onima koji primaju minimalac? Njihova plaća za "normalan" život traje tek jedan tjedan. Što je s umirovljenicima? Njihova prosječna mirovina iznosi 336 KM, dostatno tek za 5,5 dana.

Samo za hranu 

Najviše sredstava treba izdvojiti za prehranu - 684 KM, stanovanje - 568 KM, i tako redom sami izdaci. Veliki broj artikala iz košarice se ne kupuje. I plaćanje komunalija se preskače. Odjeća i obuća se "nasljeđuje". Mnogi preživljavaju zahvaljujući rodbini u inozemstvu. - Nismo sirotinja i, hvala Bogu, dok je zdravlja, nećemo ni biti. Ali opet, svaki dan, svaki mjesec, traje borba - tvrdi trgovkinja, dodajući kako svaki dan mora odnekud stvoriti barem dvadesetak maraka za potrebe djece i obitelji i kako je nitko ne pita može li i ima li.