BiH nije spremna za ulazak Hrvatske u EU

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...postane punopravnom članicom, rečeno je na Info danu Vanjskotrgovinske komore BiH "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji - izazovi i prilike za gospodarstvo BiH".

Mnogobrojni problemi

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić istaknuo je osnovne probleme s kojima se BiH susreće u vezi s ulaskom Hrvatske u EU, a to su, po njegovim riječima, samo dva granična prijelaza preko kojih će se moći izvoziti bh. prehrambeni proizvodi (GP Gradiška i GP Bijača), prolazak kroz Neum, pristup Luci Ploče te nepripremljenost za preuzimanje standarda EU-a u oblasti kontrole kvalitete. Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Izaslanstva EU-a u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je kako EU ne smatra da će mali broj graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom predstavljati problem za bh. izvoznike, jer zbog neusvajanja potrebnih zakona usklađenih s EU standardima, bh. poljoprivrednici jedno vrijeme uopće neće moći izvoziti u Hrvatsku. - Institucije BiH znale su već prije pet ili šest godina da će Hrvatska postati članicom EU-a, ali nisu poduzele potrebne mjere. S obzirom da BiH neće imati poljoprivredne proizvode koji zadovoljavaju standarde EU-a, jedno vrijeme neće ni biti gužve na ova dva granična prijelaza - kazao je Vilcinskas dodavši kako Hrvatska ima obvezu otvoriti još jedan granični prijelaz nakon što bh. strana ispuni sve standarde EU-a.

Prilika za bh. gospodarstvo

Vilcinskas je kazao kako na ovaj problem treba gledati i s pozitivne strane, jer kada BiH provede sve potrebne mjere i ispuni uvjete za izvoz na hrvatsko tržište, bh. gospodarstvenicima otvorit će se, ne samo hrvatsko tržište, već tržište kompletnog EU-a s više od 500 milijuna potrošača. Hasić je uzvratio kako EU prilikom određivanja graničnih prijelaza nije vodio računa o interesima bh. gospodarstva. "Ukupan izvoz koji će ići preko ova dva granična prijelaza je neravnomjerno raspoređen i 95 posto izvoza ići će preko GP Gradiška. Možete misliti kako će to izgledati na ovom tehnički neopremljenom graničnom prijelazu koji će se koristiti, ne samo za bh. robu, već i za robe iz susjednih zemalja - kazao je Hasić.

Večernji list