BiH napravila impresivan napredak na putu ka EU

BIH, Europska unija
...nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da je BiH napravila impresivan napredak na putu ka EU.

Istaknula je da se sjeća posjete prije dvije godine i skepticizma mnogih da BiH može napredovati na putu ka EU ali i energije posebno mladih sa snažnom željom da BiH postane dio Europe.

Mogherini je navela da u BiH postoje ohrabrujući trendovi u ekonomskom rastu koji se još ne osjete bitno na životima građana, ali je zemlja na pravom putu.

- Za EU je od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine - naglasila je Mogherini.

Dodala je da se od bh. institucija očekuje odgovornost prema građanima i čvrsto opredjeljenje za reforme, ali da vjeruje da rukovodstvo zemlje ima kapacitete i mudrost da prevaziđe postojeće izazove.

Mogherini je naglasila da je za EU posebno važan mir, stabilnost, ekonomske prilike za sve kao i regionaalna suradnja, te ono što naziva ponovnim ujedinjenjem kontinenta na čemu ubuduće moraju raditi svi zajedno.

Zvizdić je rekao da bi bez posvećenosti predstavnice Mogherini Bosni i Hercegovini naša dinamika na europskom putu sigurno bila mnogo sporija.

Dodao je da ga posebno raduje da su poslije srdačnog i sadržajnog razgovora dobili istu takvu podršku svih EU institucija na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja BiH.

Zvizdić je naveo da je Mogherini informirao da su prioriteti na kojim radi Vijeće ministara europske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava uz borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala i ekstremizma, te jačanje regionalne suradnje.

- U svakoj od tih oblasti je napravljen vrlo osjetan iskorak u posljednjih 20 mjeseci i mislim da su takvi napori prepoznati i od strane predstavnice Mogherini ali i od institucija EU - kazao je Zvizdić.

FENA