BiH mora promijeniti ustav do izbora u listopadu

BIH, ustav, ustav bih, akcija, uhićenja, droga

Europski parlament (EP) traži od vlasti Bosne i Hercegovine da do izbora najavljenih za listopad usklade ustav te države s presudom Europskog suda za ljudska prava kojom je potvrđeno da BiH krši temeljna ljudska prava jer ne dopušta sudjelovanje na izborima pripadnicima manjinskih naroda, potvrdio je u utorak u Sarajevu Eduard Kukan, voditelj izaslanstva EP za odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

Kukan je predvodio izaslanstvo EP koje je u protekla dva dana s predstavnicima različitih razina vlasti te nevladinih organizacija iz BiH razgovaralo o stanju u toj zemlji.

Novinarima je kazao kako je tijekom tih susreta nerijetko vođena "žustra rasprava", no istaknuo je kako Europski parlament ima jasna stajališta o tome što BiH mora učiniti ako se želi nastaviti približavati Europskoj uniji.

"Naši su zahtjevi jasni: potrebne su brze ustavne reforme kako bi se uspostavio koherentan sustav vlasti u BiH", izjavio je Kukan.

Dio tih reformi već ove godine mora biti usklađivanje ustava odnosno Izbornog zakona s nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava, koji je uvažio tužbu Jakoba Fincija i Derve Sejdića na pravila po kojemu se za člana Predsjedništva BiH odnosno Doma naroda Parlamenta BiH mogu birati samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Sud je ocijenio kako su takve odredbe diskriminirajuće i protivne dokumentima koji definiraju temeljna ljudska prava i slobode.

Kukan je u utorak pojasnio kako je uz inzistiranje na ustavnim reformama političarima iz BiH prenesena i poruka da su u EP "duboko zabrinuti" povećanjem siromaštva i sve lošijim gospodarskim stanjem u BiH, što jest posljedica svjetske gospodarske krize ali i izostanka nužnih reformi. Istaknuo je kako se od BiH stoga očekuje da striktno poštuje zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postavljene u stand-by aranžmanu, a oni se odnose prije svega na smanjenje javne potrošnje. Kukan je spomenuo i potrebu da vlasti BiH provedu popis stanovništva 2011. godine kada se to bude činilo i u EU.

Dio zahtjeva vlastima BiH vezan je i za uvrštavanje te zemlje na popis država čiji građani neće trebati vize za putovanje u EU.

Kukan je potvrdio kako je politička odluka da se vize ukinu praktično već donesena no preostalo je ispuniti još neke tehničke uvjete.

"Konačno ukidanje viza neće se odgađati niti jednog trenutka nakon što ti uvjeti budu ispunjeni", kazao je Kukan no nije želio nagađati hoće li to biti u srpnju ili možda tek nakon listopadskih izbora.

Predsjedatelj Povjerenstva Parlamenta BiH za suradnju s Europskom unijom Halid Genjac pred novinarima je ustvrdio kako neki u BiH sada neopravdano pokušavaju politizirati pitanje ukidanja viza i utjecati na odgodu odluke o tome kako zasluge za ukidanje viza ne bi mogle biti pripisane aktualnoj vlasti. Za to je uz oporbene stranke optužio i njoj bliske nevladine organizacije.

hina