BiH među zemljama srednje opasnosti od napada terorista

teroristi, teroristički napad

Ipak, prema jednom od najnovijih istraživanja, naša zemlja nije svrstana u “crvenu” kategoriju, u kojoj se nalaze zemlje u najvećoj opasnosti od mogućih terorističkih napada, nego je u “narančastoj” boji koja označava potencijalnu prijetnju, piše Dnevni list.

Najgori u regiji

Ipak, ako vidimo da su sve zemlje regije  “obojene u žuto”, što predstavlja minimalnu opasnost od terorističkih napada, jasno je kako po ovom pitanju ostajemo “crna rupa” na zapadnom Balkanu. A kako znamo da su se teroristički napadi posljednjih godina nažalost događali (napad na policijsku postaju u Bugojnu, nedavni napad na policijsku postaju u Zvorniku, napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu,…) jasno je kako i dalje moramo raditi na rješavanju ove problematike i pojačanoj sigurnosti. Inače, na karti su označene zemlje u kojima postoji mogućnost od terorističkih napada. Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španjolska, Francuska, Turska, Tunis i Egipat. Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, ova se zemlja popela na ljestvici opasnih zemalja.

Teroristički napadi

U Tunisu je prije četiri mjeseca stradalo 37 britanskih turista u terorističkom napadu na plaži hotela tako da i ovo omiljeno turističko odredište za mnoge Europljane više nije sigurno mjesto.  Španjolska je također označena kao mjesto velike mogućnosti od napada na turiste odnosno zemlja u kojoj postoji veliki rizik od terorističkih napada. Nju inače svake godine posjećuje oko 12 milijuna. Zona sa srednjim stupnjem rizika od napada (narančasta boja) uključuje Njemačku, Italiju i Grčku, Maroko, Švedsku. No i u tim  zemljama je moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji. Najsigurnije su, pokazuje karta Švicarska, Slovenija, Češka, Poljska.