Loše ocjene iz Bruxellesa nisu nikakvo iznenađenje

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel

"Razočaravajući. Tako bih ja ovo opisao jednom rječju", kazao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

U izvješću Europske komisije koje je ranije tijekom dana objavljeno u Bruxellesu uz opise brojnih gospodarskih i socijalnih problema koje BiH ima posebice je istaknuto kako ta zemlja nije prevladala višegodišnji zastoj u procesu europskih integracija.

"Ova razočaravajuća situacija nastupila je uglavnom zbog nedostatka kolektivne političke volje na strani vodstva zemlje", zaključci su Europske komisije uz konstataciju kako je potrebno poboljšati učinkovitost i političkih institucija na svim razinama vlasti i hitno uspostaviti učinkovit mehanizam za koordinaciju odnosa sa EU kao i provesti provedbu Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finic" kojom je zatraženo uklanjanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

"Koordinacija (odnosa sa EU) je veliki problem i izazov za BiH", potvrdio je Sorensen podsjećajući kako to utječe i na dodjelu financijske pomoći BiH.

Dodao je kako ništa manje nije važno ni neprovođenje presude u slučaju "Sejdić-Finci", jer Bih time krši obveze koje je sama preuzela kroz, primjerice, članstvo u Vijeću Europe.

Sorensen je dodao kako je u interesu BiH da prihvati i druga pravila koja vrijede u EU, posebice kada je riječ o gospodarstvu ili trgovini.

"75 posto izvoza BiH ide u EU a 60 posto uvoza u BiH stiže iz EU. Mi smo najveći partneri", kazao je Sorensen, dodajući kako obveza BiH ostaje i prilagoditi svoj privremeni trgovinski sporazum sa EU da bi se uvažile okolnosti ulaska Hrvatske u Uniju odnosno omogućio nastavak bescarinske trgovine.

Investicije i novi poslovi ostaju ključ gospodarskog jačanja BiH ocijenio je Sorensen, dodajući kako je to izravni izazov za vlast koja će biti izabrana 12. listopada.

Kazao je kako nije potrebno spominjati imena krivaca za sadašnju situaciju i trošiti vrijeme da takve političke debate nego provoditi reforme.

Sorensen je podsjetio kako uskoro odlazi iz BiH jer je imenovan na novu dužnost, no istaknuo je kako to neće ništa promijeniti kada je riječ o zadaćama što ih BiH mora ispuniti.

"Ostavljam puno posla onome tko dođe nakon mene, no i ta osoba kao i nove vlasti imaju istu najvažniju zadaću a to su nova radna mjesta, nova radna mjesta i nova radna mjesta", kazao je Sorensen.

izvor: Hina