BIH: Još nije počela izgradnja državnog zatvora

Zbog silnih nepravilnosti, koje su eksperti uočili u projektu koji je izradila turska firma "Tuš-Taš", krenulo se u izradu sasvim novog "glavnog projekta" koji bi trebalo da bude završen do kraja siječnja iduće godine, piše "Glas Srpske".

Savjet ministara BiH je na prošloj sjednici donio odluku o odobrenju projekta izgradnje državnog zatvora BiH u ukupnoj vrijednosti od 77.450.865 KM koji će biti uvršten u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2010. do 2013. godine.

Prilikom postavljanja kamena-temeljca 2006. godine rečeno je da će izgradnja zatvora koštati 15 miliona eura i da će on biti završen do kraja 2008. godine.

Upravnik pritvorske jedinice koji je uključen u izgradnju zatvora Momir Zubac rekao je da će poslije revizije projekta biti raspisan tender i da se očekuje da glavni radovi otpočnu sredinom iduće godine.

Prema njegovim rječima na projektu rade arhitekte iz Njemačke, eksperti iz Londona i Norveške u kooperaciji sa projektantskom kućom "Non-stop".

U državnom zatvoru trebalo bi da budu smještene osobe osuđene za najteža kaznena djela, a prema operativnom planu, koji je na snazi i idejnom projektu koji je verificiran, kapacitet zatvora je 350 mjesta, od čega je 300 mjesta za zatvorenike koji će u tom zatvoru izdržavati kaznu i 50 mjesta za pritvorenike.

srna