BiH I HRVATSKA: Uskoro potpisivanje sporazuma o europskom partnerstvu

Hrvatska, BIH, sporazum
...poručio je novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač prigodom prvog službenog posjeta našoj zemlji.
Ponovio je kako će Hrvatska podržati zahtjev za članstvo u Uniji koji ćemo predati 15. veljače, te kako će Hrvatska podržavati BiH kao stabilnu i funkcionalnu državu u kojoj sva tri naroda žive ravnopravno.
- Odmah nakon predaje zahtjeva za članstvo Hrvatska će poduzeti konkretne mjere kako bi BiH pomogla u rješavanju tehničkih zadaća koje se moraju ispuniti. Pokušat ćemo pri uzvratnom posjetu ministra Crnatka Zagrebu potpisati sporazum o europskom partnerstvu koji bi pružio okvir za davanje potpore BiH u prvim koracima nakon podnošenja kandidature, kazao je Kovač.
I on je istaknuo kako našu zemlju nakon predavanja zahtjeva čeka mnogo posla.

Ravnopravnost

Na pitanje kakav će odnos nova Vlada RH imati prema BiH kada je riječ o funkcioniranju te države, kazao je kako je želja da se u svemu tome osigura potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda uz dogovor s ostalima, te je naznačio da neće biti promjena u odnosu na dosadašnji pristup Hrvatske BiH.
- Želimo da hrvatski narod bude ravnopravan i da u dijalogu s Bošnjacima i Srbima iznađe rješenje za funkcioniranje države. Pružat ćemo potporu svim narodima da pronađu rješenje koje će sami dogovoriti, naglasio je Kovač.
Kada je riječ o gospodarskoj suradnji, ističe kako je BiH Hrvatskoj četvrti trgovinski partner i žele da se ta suradnja intenzivira. Kazao je kako postoji jako puno hrvatskih tvrtki u BiH, ima dosta tvrtki iz BiH u Hrvatskoj i pozitivna klima između dviju vlada, između dviju zemalja, sigurno će pogodovati tome da ekonomska suradnja bude još intenzivnija. Hrvatska će vlada, kako je najavio, biti zainteresirana za jače odnose s Vijećem ministara BiH
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je kako se nastavlja značajna podrška Hrvatske našoj zemlji na njenom europskom putu i da se nastavlja podrška potrebi da sve što se događa u BiH bude zasnovano na unutrašnjem dogovoru, na dogovoru unutar tri konstitutivna naroda i unutar dva entiteta.

Gospodarska suradnja

Poseban naglasak tijekom razgovora stavljen je na europski put BiH, pa je Crnadak u tom kontekstu kazao da prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije više bilateralno pitanje, pitanje je odnosa BiH i EU, ali je značajno za Hrvatsku.
- Razgovarali smo i o našem mehanizmu koordinacije koji smo praktično priveli kraju, kazao je ministar vanjskih poslova BiH.
I on je poručio da je Hrvatska za BiH veoma važan partner kada je u pitanju ekonomija, te je opredjeljenje da se nastavi jačati i taj dio suradnje. Razmjena između dvije zemlje trenutno je viša od dvije i pol milijarde maraka, što je izuzetno značajno, ali ima prostora za napredak.
- Hrvatska je na trećem mjestu po veličini kao naš vanjskotrgovinski partner i kao investitor, a BiH je od zemalja jugoistočne Europe glavni hrvatski partner kad je u pitanju trgovina, naveo je Crnadak.
Najavio je da se vrlo brzo očekuju i sporazumi o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, o suradnji u oblasti turizma, ugovor o sezonskom zapošljavanju ljudi iz BiH u Hrvatskoj i niz sporazuma i memoranduma.

Susret s Predsjedništvom BiH

Tijekom sastanka Kovača s članovima Predsjedništva BiH također je istaknuto kako BiH i Hrvatska njeguju dobre susjedske i prijateljske odnose, kao i dobru suradnju na regionalnoj ravni. Istaknuto je kako Hrvatska bilateralno, ali i kao članica EU-a, prati i podržava napredak BiH na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u EU, te je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo naše zemlje u Uniji. Rečeno je kako je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni poticaj unapređenju bilateralne i regionalne suradnje, a istaknuta je i potreba unapređenja suradnje na ekonomskom planu. Tijekom susreta iskazan je interes za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktualizirati i sadržajnijom suradnjom vlada dviju država, te unapređenjem političkog dijaloga, istaknuto je prilikom susreta.

Dnevni list