BiH čeka 14,8 milijuna eura za stanove izbjeglicama

stanovi

... programa predstaviti napredak koji je ostvaren u BiH u okviru tog zajedničkog programa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Iz Ministarstva navode da su dosad BiH odobrena sredstva od 48,6 milijuna eura za provedbu pet potprojekata zahvaljujući kojima će biti obnovljeno oko 2000 domova za izbjeglice i interno raseljene osobe te izgrađena 552 stana za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz RH u BiH.

Završeno je 518 stambenih jedinica, a radovi na 578 kuća i stanova su u tijeku. U tijeku je i projektiranje, odnosno tenderske procedure, za izvođenje radova za 1429 stambenih jedinica. Projekt se provodi diljem BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice s kojima su potpisani sporazumi o suradnji, a predviđa se uključivanje još 30 općina i gradova.

Od Skupštine donatora RSP-a očekuje se odobravanje do sada najvrjednijeg, šestog potprojekta u iznosu granta od 14,8 milijuna eura, što uz domaće sudjelovanje dovodi do njegove ukupne vrijednosti od oko 18,22 milijuna eura.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 milijuna odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih EU-a, kao najvećeg donatora sa sudjelovanjem od oko 450 milijuna KM te SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OESS-a i Razvojne banke Vijeća Europe.

BiH je za vodeću instituciju državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a provedbu potprojekata povjerila je Ministarstvu izbjeglica u FBiH i RS-u te Odjelu za izbjeglice pri Vladi Distrikta Brčko.

FENA