BiH će zabraniti uvoz automobila koji nemaju EURO 4 normu?

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
...iniciralo ministarski sastanak o tri ključna zakona iz oblasti poljoprivrede, hitno uvođenje ograničenja uvoza polovnih automobila koji ne ispunjavaju minimalno EURO 4 normu ispušnih plinova, te usvajanje nacionalnog plana za smanjenje emisija iz velikih postrojenja.

Na sastanku koji je održao s entitetskim ministrima poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i Stevom Mirjanićem, kako je rekao Šarović tijekom današnjeg, novogodišnjeg druženja s novinarima, istaknuto je da je tekst zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH usuglašen i uskoro će biti upućen u parlamentarnu proceduru, dok je ostalo da bude usuglašeno još šest članova iz zakona o hrani i zakona o veterinarstvu kako bi i oni bili upućeni u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Šarović je pojasnio da se sporni članovi odnose na odobravanje objekata za izvoz, provođenje i reviziju službenih kontrola, podzakonske akte, mišljenje ili suglasnost na podzakonske akte, rok za usaglašavanje nižih propisa s tim zakonima i definiciju službenih veterinara, a radna grupa je zadužena da do 20. siječnja 2016. okonča njihovo usuglašavanje.

Rekao je da je inicijativa za ograničenje uvoza polovnih automobila koji ne ispunjavaju minimalno EURO 4 normu ispušnih plinova rezultat alarmantnog zagađenja zraka i pojave smoga u BiH, čemu je u velikoj mjeri uzrok starost vozila.

U inicijativi je navedeno da je omjer uvoza novih i polovnih vozila u BiH jedan prema 11, te da zemlja postaje "deponija" starih vozila koja neispunjavaju sigurnosne i ekološke uvjete u drugim zemljama, a samo u 2015. je više od 50 posto uvezenih automobila bilo s EURO 3 motorom.

Šarović je istaknuo da su po Nacionalnom planu za smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorjevanje termoeletrane i Natron-Hayat Maglaj obavezni da smanje emisiju sumpor dioksia, azotnih oksida i čvrstih čestica.

Precizirao je da su Elektroprivreda BiH i Natron-Hayat odabrali da od početka 2018. do kraja 2023. rad Bloka 3 i Bloka 4 TE Tuzla, Bloka 5 TE Kakanj i UKO-3 Natron bude smanjen na 20.000 radnih sati godišnje, a da u međuvremenu budu građena zamjenska postrojenja poput planiranog Bloka 7 TE Tuzla.
Također, planirana su ulaganja od 640 milijuna KM u TE Ugljevik i TE Gacko (Elektroprivreda RS), Blok 5 i Blok 6 TE Tuzla, te Blok 6 i Blok 7 TE Kakanj (Elakreoprivreda BiH) i UKO-4 i LUKO-4 Natron-Hayat čime bi do 2028. emisija štetnih plinova bila usklađena s graničnim vrijednostima po direktivama Energetske zajednice.

Šarović je naveo da je Ministarstvo za 2016. planiralo da ostvari dodatni napredak u oblasti legislative vezane za energetiku i plin, zatim da napravi iskorak u približavanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te da podršku bh. pregovaračkom timu o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Dodao je da će nastojati uvesti plavi dizel za poljoprivrednike, raditi na dostizanju standarda EU kad su u pitanju industrijski i poljoprivredni proizvodi, kao i na otvaranju novih i nastavku suradnje s nama interesantnim tržištima, kao što je tursko, te financijski podržavati nastupe bh. proizvođača na međunarodnim sajmovima.

(Fena)