Bh. zastupnicima će se za nepristojnost uzimati 70% plaće

Foto: VL
...Parlament BiH odlučio je priprijetiti drastičnijim kaznama onim zastupnicima koji se ne budu ponašali sukladno poziciji na kojoj se nalaze. Izmjenama Kodeksa odlučeno je da će se ubuduće za nepristojno ponašanje moći izricati novčana kazna u visini od 70 posto mjesečnog paušala, što je znatno više nego je do sada bilo propisano.

No, ostaje pitanje zašto se do sada nisu primjenjivale odredbe Kodeksa, jer svi oni koji su imali prigodu pratiti barem jedno zasjedanje državnog Parlamenta znaju da je bilo mnoštvo situacija u kojima je izricanje sankcija za neprikladno ponašanje bilo potpuno opravdano, piše Večernjak.

Kodeks ponašanja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH propisuje, između ostalog, da će svaki član ovog zakonodavnog tijela vlasti "djelovati isključivo u javnom interesu, a ne u osobnom, niti u interesu pojedinaca ili skupine pojedinaca radi postizanja izravne ili neizravne koristi." Naravno, krajnje je upitno koliko se parlamentaraca doista pridržava ovog pravila. Poštenje, integritet, objektivnost, otvorenost i odgovornost prema javnosti samo su neki od etičkih principa na koje su se zastupnici obvezali.

Ako bi se o poštivanju ranije spomenutih odredbi Kodeksa i moglo diskutirati, sasvim je sigurno da se većina parlamentaraca ne pridržava pravila da ne smiju govoriti protiv ličnosti, prekidati govornika, ni na drugi način narušavati tijek sjednice i red u dvorani, kao i odredbe iz Kodeksa da izbjegavaju davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima. Za nepoštivanje ovog kodeksa mogu se izreći različite mjere, od pismene opomene, do javne opomene s objavom u sredstvima javnog informiranja i novčane kazne. Kako kažnjavanje parlamentaraca izgleda u praksi, još nismo imali priliku vidjeti. Možda će s posljednjim propisivanjem veće novčane kazne doći i prvi primjeri primjene ovih mjera.