BH Telekom: Nezakonit nadzorni odbor?

bh telekom, telekomunikacije, mobilna telefonija telekomunikacije, HT MOSTAR
Na ovo je upozorila Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH /FBiH/, koja je privremeno na period od 90 dana upisala šest članova NO koji je izabran u svibnju, ali ne i sedmog člana Nihada Imamovića.

Komisija je naložila "BH telekomu" da u roku od 90 dana od dana donošenja privremenog rješenja, odnosno do 23. prosinca, sazove i održi sjednicu Skupštine društva, te izabere NO u skladu s propisima.

"S obzirom na to da po propisima dioničko društvo 'BH telekom', koje je od posebnog značaja za FBiH, mora imati sedam članova NO, sporne su i sve odluke koje je donosio šestočlani tim. S obzirom na takvo stanje stvari, ispunjeni su uvjeti u skladu sa Zakonom o privrednim društvima da na zahtjev nadležnog organa ili osoba koje dokaže pravni interes sud donese odluku o prestanku rada društva", navodi se u rješenju Komisije za vrijednosne papire.

Šestočlani NO donio je nedavno odluku o održavanju sjednice Skupštine dioničara "BH telekoma" 8. prosinca kada bi trebalo da se glasa o povjerenju članu Nadzornog odbora Nihadu Imamoviću, koji je izabran kao predstavnik malih akcionara glasovima većinskog vlasnika Vlade FBiH, što je bio glavni razlog osporavanja legalnosti NO.

Faruk Hamzić, tajnik "BH Telekoma", kaže da će se na sjednici Skupštine dioničara glasati o povjerenju Imamoviću u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, koji tu obavezu nameće nakon dvije godine rada.

"Do kraja godine biće sazvana sjednica Skupštine dioničara na kojoj će biti imenovan novi NO, čime će biti ispoštovani zahtjevi koje Komisija postavlja", istakao je Hamzić i dodao da legitimitet Imamovića nije sporan, "jer niko nije oborio odluku Skupštine o njegovom imenovanju".

Predsjednik Udruženja dioničara, akcionara BiH Rizah Softić kaže da će na sjednici Skupštine dioničara 8. prosinca postaviti pitanje naknada članovima nelegalnog NO "BH telekoma", jer je u izvještaju federalne revizije navodeno da su u 2009. godini nelegalni NO i Odbor za reviziju kompanije potrošili milion KM, što je trostruko više nego u 2008. godini.

Srna