BH. Hrvati konačno mirni: Zadržavaju državljanstvo RH i preuzimaju sva prava

Hrvati u BIH, dvojno državljanstvo, državljanstvo, Hrvatska
Naime, Ugovor o dvojnom državljanstvu BiH i Hrvatske ovih je dana objavljen u Službenom glasniku BiH, što je otklonilo i posljednju prepreku za njegovo stupanje na snagu. Saga koja je započela nakon što je tadašnji bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić stavio veto na ovaj ugovor, okončana je krajem 2011., kada je Predsjedništvo BiH odlučilo ratificirati ugovor. Silajdžić je blokirao ugovor zbog činjenice da je tadašnji Zakon o državljanstvu BiH govorio da građani BiH gube svoje državljanstvo stjecanjem državljanstva druge zemlje, te je postajala mogućnost da tisuće Bošnjaka u Skandinaviji i SAD-u ostanu bez državljanstva BiH. No, zahvaljujući sadašnjem bošnjačkom člana Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću Ustavni je sud proglasio sporni članak 17 Zakona o državljanstvu BiH neustavnim te je Predsjedništvo konačno moglo riješiti i problem s Hrvatskom.

Niz obveza i prava

Poznata mostarska odvjetnica Nada Dalipagić za naš je list objasnila što zapravo donosi ovaj ugovor te kakva će prava i obveze imati svi oni s hrvatskim državljanstvom u BiH. Prema njezinim riječima, bitno je da državljani BiH i Hrvatske mogu stjecati državljanstva druge ugovorne strane, a dvojnim se državljanima smatraju i oni koji su stekli državljanstva prije ugovora. S druge strane, naglasila je Dalipagić, vrlo je važno da državljani BiH koji su stekli državljanstvo Hrvatske i obratno, neće gubiti svoje prvo državljanstvo niti će se od njih tražiti da podnesu zahtjev za prestanak državljanstva zemlje u kojoj su rođeni. Isto tako, dvojni državljanin uživa sva prava koja ima i državljanin ugovorne strane na čijem se području nalazi u određenom trenutku te je dužan ispunjavati sve obveze državljanina te ugovorne strane.

Biračka prava

Istodobno, dvojni državljanin, prema ovom ugovoru, navela je Dalipagić, vojnu obvezu ili neku drugu obveznu službu ipak vrši u onoj ugovornoj strani u kojoj ima prebivalište. Ukoliko je dvojni državljanin izvršio te obveze, one se priznaju i u ugovornoj strani drugog državljanstva. Međutim, kada je u pitanju aktivno i pasivno biračko pravo dvojni državljani će ga ostvarivati u skladu s unutarnjim zakonodavstvom ugovornih strana.
Ovaj ugovor inače stupa na snagu danom prijema posljednje pisane obavijesti diplomatskim putem kojim se ugovorene strane međusobno obavještavaju o ispunjenju svih uvjeta predviđenih njihovim unutarnjim zakonodavstvima,a koji govori kako se državljanstvo BiH gubi dragovoljnim stjecanjem drugog državljanstva, ako se ne određuje drukčije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države.

Silajdžićeva blokada

Predsjedništvo BiH jednoglasno je u listopadu glasovalo za ratifikaciju Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o dvojnom državljanstvu. No, ratifikacija ovog ugovora bila je blokirana već nekoliko godina. Naime, 2007. godine procedura oko potpisivanja Ugovora već je bila završena i on je došao do Predsjedništva na ratifikaciju. Međutim, krajem 2007. i početkom 2008. godine, na intervenciju tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je na Predsjedništvu uložio veto, reagirao je Klub Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta i podržao Silajdžićev stav.

Dnevni list