Bh. građani i dalje žrtve prijevara za dobivanje viza za rad u Njemačkoj

ambasada-info

... na trikove prevaranata pa je tako na društvenoj mreži u petak objavljen post osobe koja je termin zakazala na lažnoj stranici. Ne znajući da svoj zahtjev za vizu nije uputila veleposlanstvu od članova grupe traži objašnjenje zašto nakon više od godine dana nije dobila termin za razgovor.

Čekaju poziv

- Rezervirala sam termin prošle godine u kolovozu. S tim da sam zaboravila šifru i jučer sam rezervirala s nova dva e-maila, ali mi nije došao povratni e-mail od Veleposlanstva. Danas sam vratila e-mail i sada me zanima vrijedi li i dalje prva rezervacija? - glasi objavljeni post.

Nakon nekoliko komentara u kojima su članovi izrazili nevjericu, osoba je objavila fotografiju odgovora koji je dobila prilikom "rezervacije" na stranici ambasada.info.

Odmah su uslijedila upozorenja da će biti prevarena jer to nije stranica njemačkog Veleposlanstva te da će ostati bez novca. Podsjetimo, Odjel za vize njemačkog Veleposlanstva u srpnju je jasno ukazao na to da je zakazivanje termina za podnošenje zahtjeva za vizu besplatno i da se oni mogu rezervirati isključivo putem online sustava Veleposlanstva za zakazivanje termina, istaknuli su tada u Veleposlanstvu.

"Veleposlanstvo ne surađuje s agencijama ni s web-stranicom www.ambasada.info te savjetuje da ne angažirate agencije za zakazivanje termina", naveli su.

Upozorenja Veleposlanstva

Podsjećanja radi, u više navrata proteklih godina pojavljivale su se agencije koje "posreduju" prilikom zakazivanja termina, kao i razne krivotvorene diplome njemačkog jezika.

Nataša Garlof Jonkers, šefica Odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva, istaknula je da se građani o svemu mogu informirati na stranici Veleposlanstva i da ne postoji nikakva potreba da građani angažiraju bilo kakve agencije.

"Ističemo da je dodjela termina besplatna. Angažiranje bilo kakvih agencija ne može ubrzati postupak", kazala je. Na stranici Veleposlanstva ističu da je nepoželjno da im se obraćaju agencije u vezi s terminima i da se, ako ne pruže valjanu osnovu, može dogoditi da termin bude potpuno otkazan.

"Ničim ne ubrzavajte postupak ako pokušate zakazati više termina. Čak suprotno tome, riskirate da vaš prvi termin bude otkazan i da zadržite kasniji. Obitelji se mogu skupno registrirati", navedeno je.