Bh. građani dnevno potroše 3,7 milijuna KM na kavu, cigarete i alkohol

alkohol, konzumacija alkohola, alkoholizam

Popijemo i značajnu količinu žestokih alkoholnih pića i vina na čiji uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno potrošimo oko 150 milijuna maraka, piše Srpskainfo.

A kad se zbroji trošak za kavu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglavog iznosa od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci daju na ova zadovoljstva.

Tako je prošle godine u BiH uvezeno kave u vrijednosti 112.265.000 KM, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na spomenute stotine milijuna paklica cigareta potršeno oko 1,1 milijardu KM.

To, praktično, znači, da na alkohol, kavu i cigarete godišnje bh. građani potroše iznos dovoljan da se, na primjer, isplati 1,5 milijjna prosječnih plaća, te čak 3,5 milijuna prosječnih mirovina.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za plaću ispod prosjeka rade gotovo dvije trećine zaposlenih, a desetine tisuća radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca.

Usprkos tome, statistika potvrđuje da se za dobru kapljicu mora pronaći novac, a, kad je riječ o alkoholu, najviše se troši na pivo, koje uglavnom BiH uvozi iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Nizozemske. Nije teško izračunati da na ispijanje kave i konzumiranje alkohola i pušenje dnevno građani BiH potroše gotovo 3,7 milijuna KM.

U prosjeku, građani BiH dnevno popiju gotovo 68.500 kilograma kave i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.

večernji.ba