Bh. ekstremistima za pridruživanje ISIL-u sedam godina zatvora

Pravosuđe
...osudio je na sedam godina i dva mjeseca zatvora za počinjenje krivičnog djela protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Erdić je osuđen na tri godine i šest mjeseci, Trako na jednu godinu i šest mjeseci,a Hušidić i Keserović na po jednu godinu zatvora. S obzirom na to da je presuda prvostupanjska, bh. ISIL-ovci imaju pravo na žalbu.

U presudi se navodi da je Husein Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH početkom veljače ove godine organizirao i rukovodio te dogovorio s njemu poznatim osobama iz Republike Turske da s područja BiH na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dvaju bosanskohercegovačkih državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića radi njihovog protuzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru s optuženim Erdićem, dao optuženom Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu karata za zrakoplov za relaciju Sarajevo-Istanbul.

Inače, ovo je prva presuda izrečena u Sudu BiH koja se izravno odnosi na protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku od početka sukoba u ovim državama 2011. godine, na osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je BiH među prvima u svijetu usvojila.

VL