Bevanda: Potrebno je što prije imenovati nove ministre u Vijeće ministara BiH

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon
... potrebno je što prije imenovati nove ministre, rekao je za današnji "Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- Sve je definirano zakonom. Zamjenik ministra obnaša dužnost do imenovanja novoga. S obzirom na to da u Ministarstvu odbrane postoje dva zamjenika, ja sam Mirka Okolića imenovao da obnaša dužnost minista do imenovanje novoga. Da sam imenovao Marinu Pendeš, bila bi to ružna situacija, odnosno neko bi odmah rekao da ima pet Hrvata - kaže Bevanda.

Kada je u pitanju imenovanje novih ministara, Bevanda kaže da će on, kao predsjedavajući Vijeća ministara, nakon dogovora lidera pokrenuti proceduru propisanu zakonom.

Dodaje i da je to potrebno učiniti što prije, jer je, kako kaže, normalno da pojedini zamjenici imaju "malo zazora" pri donošenju odluka.

Ipak, dok ne budu imenovani novi ministri, Vijeće ministara, tvrdi Bevanda, radit će, što će biti vidljivo već danas na tematskoj sjednici, kada će se odlučivati o "higijenskom paketu" i vijeću za državnu pomoć.

Što se tiče negativnog Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH na putu u članstvo u Evropskoj uniji, Bevanda ističe da je to očekivao te da je to realna situacija.

S druge strane, on pojašnjava da je Vijeće ministara već poduzelo određene korake i da su dobili pohvale iz Brisela.

Jedan od primjera je "higijenski paket", koji na usvajanje čeka već četiri i po godine, ili, pak, koordinacioni mehanizam u procesu evropskih integracija, koji bi uskoro mogao, također, biti završen, s obzirom na to da je na jednoj od prethodnih sjednica donesena odluka o formiranju tima za izradu tog dokumenta.