Bevanda: Osigurano je 600 milijuna KM za saniranje štete

Vjekoslav Bevanda, poplave, Vjekoslav Bevanda, poplave, Vjekoslav Bevanda, božićna čestitka, čestitka, Vjekoslav Bevanda, MMF, akcize, Vjekoslav Bevanda, Klirinški dug , Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda
"Dobili smo odobrenje Međunarodnog monetarnog fonda i faktički povukli sredstva za brzu intervenciju od 185 milijuna eura namjenski predviđenih za štetu od poplava.

Odobren je i kredit Svjetske banke od 100 milijuna dolara, a izvršili smo i preusmjerenje IPA sredstava, ranije izgubljenih 40 milijuna eura i dodatnih 15 milijuna eura", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, ostatak sredstava treba biti osiguran iz unutarnjih resursa.

"Sljedećeg tjedna bit će poznato koliko je umanjenje ukupnog proračuna BiH koje treba biti najmanje jedan posto. Entiteti i ostale razine vlasti trebaju izdvojiti svoja sredstva", izjavio je Bevanda sinoć novinarima u Sarajevu.

Inače, iz Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglica potvrđeno je kako je Izmjenom odluke Vlade Federacije BiH o programu utroška novca s kriterijima raspodjele u budžetskom transferu za raseljene osobe i izbjeglice, za hitnu sanaciju posljedica poplava u povratničkim zajednicama predviđeno je 7,8 milijuna KM, od toga tri milijuna za popravku oštećenih kuća a 2,5 milijuna za infrastrukturu i poljoprivredna gazdinstva.

Iz tog ministarstva su na terenu "snimili" stanje stambenih objekata povratnika na području Prijedora, Kotor-Varoši, Doboja i Vukosavlja. Trenutno su ekipe Ministarstva u Bosanskom Šamcu, a u Doboju dovršavaju posao.

Stanje je registrirano i na području Bijeljine, posebno u Janji, dok je u regijama Zvornika, Bratunca, Srebrenice i Milića evidentirano da je veću štetu pretrpjela infrastruktura te uslijed klizišta, lokalni putovi u povratničkim zajednicama i mostovi.

Stanje je snimljeno i u povratničkim naseljima u Federaciji BiH - na području Maglaja, Zavidovića, Žepča i Olova, gdje su poplavljeni stambeni objekti te su veća oštećenja na regionalnim putovima i u domaćinstvima.

Srna