BDP povećan za 16 posto, a prosječna plaća s 833 na 881

proizvodnja

... potpuno opredijeljena za provedbu Reformske agende i da je većinu od 61 predviđene aktivnosti uspješno provela.

Usklađene plaće

- Sa sigurnošću mogu tvrditi kako smo mi kao Vlada realizirali 70 posto svih tih aktivnosti, a pomalo sam nezadovoljna jer mislim da smo imali sve preduvjete da učinak bude 100 posto. Za neke stvari nas je preteklo vrijeme, neka događanja u Parlamentu, odnosno aktivnosti koje nismo mogli predvidjeti - kazala je Milićević za Fenu.

Osvrćući se na mandat koji je na izmaku, ona kaže kako su 2015. godine svi pokazatelji u Federaciji bili lošiji nego danas.

- BDP je povećan za 16 posto u tri godine, prosječna plaća povećana je s 833 na 881 KM. Činjenica je da mi danas imamo porast broja zaposlenih na 520 tisuća, da se broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec smanjuje. Nakon dugo vremena povećali smo i najnižu mirovinu u FBiH, usklađene su plaće u određenim sektorima. Odgovorno upravljamo javnim dugom koji je smanjen za 6,6 posto u protekle tri godine.

Broj gospodarskih subjekata u FBiH je porastao, kao i ukupna aktiva bankarskoga sektora te štednja građana. Izvoz je povećan 24 posto u ove tri godine, rastu i strane investicije. Sve su to podaci koji pokazuju kako smo stvorili uvjete za daljnji ekonomski rast u Federaciji, a time i u BiH - ističe ministrica.

Reformska agenda broj 2

Protekle tri godine bile su reformske, posebice za Ministarstvo financija iz kojeg je izišlo više od 20 zakona koji su usvojeni, a otprilike 12 zakona su potpuno novi u FBiH i oni su stvorili ravnopravan položaj za sve gospodarske subjekte, institucije i građane.

- Ni jedan od tih zakona nije povećao porezne stope ili namete, ali je novim pravilima ponašanja suzio prostor za nelegalno poslovanje - naglašava ona. Ističe kako je ova Vlada naslijedila velike dubioze i po godišnjim proračunima i po akumuliranim te da je ovo godina "kada smo kroz FBiH i mnoge županijske proračune zaustavili negativan slijed i iz akumuliranog deficita prešli u akumulirani suficit". Ističe kako nova Vlada koja dođe nakon izbora mora biti okrenuta budućnosti.

- U proračunu bi moralo biti mnogo više kapitalnih izdataka, poticaja, a vjerujem da BiH, a posebice FBiH, ima dobre preduvjete. Treba nam jednostavno Reformska agenda broj 2, gdje ćemo prioritetno raditi ono što nije urađeno iz postojeće Agende i dopuniti sa strateškim odrednicama za razvoj Federacije - zaključuje Milićević.