Bariša Čolak na parlamentarnom sastanku na Malti

bariša čolak
- Stoga će BiH biti aktivna na stvaranju jasnog zakonskog okvira kroz poseban zakon o terorizmu, inteziviraće aktivnosti na izmjenama i dopunama ostalih važećih zakona u vezi sa terorizmom, te će s ciljem izgradnje efikasnog sistema borbe protiv terorizma, razmjenjivati iskustva s drugim zemljama - istaknuo je Čolak na parlamentarnom sastanku na Malti o suzbijanju terorizma.

Čolak je naveo da se ovaj sastanak događa upravo u vremenu kada je prijetnja terorizma i nasilnog ekstremizma vrlo realna i kada cijeli svijet iznalazi načine za borbu protiv ovog globalnog problema, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U obraćanju pod nazivom "Unapređenje uloge parlamentaraca u izgradnji efikasnog sistema za suzbijanje terorizma u okviru vladavine zakona", Čolak je prezentirao što BiH poduzima na izgradnji efikasnog sistema za suzbijanje terorizma u okviru vladavine zakona.

On je istaknuo da Parlamentarna skupština BiH u borbi protiv terorizma aktivno radi na unapređenju zakonskog okvira za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, usaglašavanju s međunarodnim standardima i harmonizovanju kaznenog zakonodavstva u BiH, uključujući propise koji reguliraju područje kontrole kretanja i boravka stranaca.

Čolak je, između ostalog, naveo da su izvršene izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelima financiranja terorističkih aktivnosti i pranja novca, te je usvojen novi Zakon o suzbijanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

On je napomenuo da je izmijenjen i Kazneni zakon BiH kojim je sankcioniran odlazak državljana BiH na strana ratišta, te da Sud BiH postupa po tome zakonu. Na parlamentarnom sastanku razmatrane su Preporuke iz Valete, koje predstavljaju značajan doprinos parlamentaraca u kreiranju efikasnog odgovora na terorizam u okviru vladavine zakona, navodi se u priopćenju.

Na sastanku, koji je održan pod pokroviteljstvom Međunarodnog instituta za pravdu i vladavinu prava, sudjeluje i član Kolegijuma Doma naroda BiH Safet Softić.

FENA