Banke počinju unaprijed isplaćivati mirovine

Milan Bandić, umirovljenici, eliksir, život, mirovine, isplata, Hercegovina, starost, zanimljivo, mirovine, isplata, banke, mirovine, mirovine, polaštene mirovine, vojne mirovine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, vlada Federacije BiH, Federalni Zavod MIO, mirovina, Isplata mirovina, povećanje mirovina, minimalna mirovina

Priljev sredstava

- Sve ovisi o priljevu sredstava. Nema redoslijeda isplate novca bankama, jednostavno isplaćujemo sredstva kada se prikupi dovoljan iznos - rekli su nam u federalnom Zavodu MIO. Upravo zbog ove situacije pojedine banke su odlučile reagirati. Donesene su odluke kako će se mirovine umirovljenicima isplaćivati kada se banci dostave čekovi, a ne i sredstva Zavoda. Sredstva za isplatu novca osigurava banka, a ta ista sredstva će se kasnije nadomjestiti uplatom od Zavoda.

- Nova banka je osigurala isplatu svim sadašnjim i budućim korisnicima mirovina koje dobivaju od Fonda MIO FBiH po dospijeću čekova s odgovarajućim podacima o visini isplate, bez obzira na priljev sredstava samog Fonda po ovim isplatama, kako bi opravdala svoj status banke koja brine o svakom svom klijentu - rekla nam je Dragana Tatić, menadžerica korporativnih komunikacija u Novoj banci.

Nova banka je s ovom praksom isplate mirovina po dospijeću čeka počela već s mirovinama za studeni, a isplaćene su 6.12.2013. godine. Ono što se odmah nameće kao pitanje jest pitanje naknada. Kako nam je rekla naša sugovornica, oni koji ostvaruju pravo na mirovinu neće posebno plaćati ovakve usluge.

Nema posebnih naknada

- Naši klijenti zbog ovog načina isplate mirovina neće imati dodatnih troškova, jer su nam cilj zadovoljni klijenti koji se s povjerenjem obraćaju Novoj banci - poručila je Tatić.

Problemi s isplatom mirovina u Federaciji traju već mjesecima. Nedostatak novca veliki je problem u ovome procesu, kao i sve manji broj zaposlenih osoba. Stoga je ovakav potez banaka malo olakšanje cjelokupne situacije. Na ovaj način će umirovljenici, najugroženija kategorija osoba u Bosni i Hercegovini, barem malo manje osjetiti posljedice političkih igara i nemara aktualnih vlasti u Federaciji prema građanima koje bi navodno trebali štititi.

Večernji list