Banja Luka: Izvedena prva laparoskopska operacija želučane kile

Banja luka, Operacija hernije, hernija jednjaka

Doktori Klinike za opću i abdominalnu kirurgiju Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske prvi put su izveli laparoskopsku operaciju hijatalne hernije jednjaka (želučane kile).

Ovom vrstom kirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata koji se vrlo brzo nakon operativnog zahvata vraća svakodnevnim aktivnostima, priopćeno je iz UKC-a.

"Ovom procedurom naši ljekari uradili su hijatoplastiku, odnosno ušivanje i sužavanje otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak i fundoplikaciju koja podrazumijeva pravljenje manžetne od želuca oko jednjaka po Nisenu, te se na taj način spriječava prelazak kiselog želučanog sadržaja u jednjak", navedeno je u priopćenju.

Iz UKC-a navode kako ova vrsta kirurgije predstavlja zlatni standard za pacijente sa hijatalnim hernijama jednjaka, a preporučuje se na osnovu medicinskih indikacija koje postavlja liječnik- naročito pacijentima koji pozitivno ne reaguju na propisanu terapiju, prenose Nezavisne.

Hijatus hernija, odnosno hernija hijatusa jednjaka ili, kako se u svakodnevnom govoru naziva želuačna kila, nastaje kada želudac prođe u grudni koš iz stomaka, kroz otvor na dijafragmi i kao posljedica toga nastaju brojni simptomi koji su najčešće uslovljeni zadržavanjem i nekontroliranim vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak.

"Hijatus hernija je u stvari anatomski defekt koji remeti normalnu funkciju završnog dijela jednjaka i početnog dijela želuca, odnosno normalan transport hrane i sprečavanje vraćanja želuačnog sadržaja u jednjak. Kada postoji želuačna kila, kiselina se nesmetano vraća u jednjak i dovodi do nastanka simptoma, gorušice, mučnine, nadiminja i povraćanja", pojasnili su iz UKC-a.

Operativni zahvat izveli su hirurg Goran Janjić, asistenti Nebojša Trkulja i Duško Topić, anesteziolog Sanja Jeličić, te instrumentari Duška Šipka i Nikolina Đuđić.