Bande počinju vladati ulicama bh. gradova, sukobi sve češći

Ipak, u redovitoj polugodišnjoj informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o sigurnosnoj situaciji u zemlji, koja je pripremljena za državnu vladu, u prvi plan se stavljaju neki statistički podaci koji govore da je generalno došlo do smanjenja broja izvršenih kaznenih djela, piše večernji list.

Ubojstava 29


Službeni podaci iz ovog dokumenta pokazuju da je za pola godine u BiH bilo ukupno 29 ubojstava, od čega je polovina počinjena vatrenim oružjem. Registrirana su u ovom razdoblju i 34 pokušaja ubojstva, što je također određeni porast u odnosu na prošlu godinu. Utisak koji se stvara u javnosti o učestalim obračunima kriminalnih skupina, a u kojima nerijetko stradavaju i nedužni prolaznici, potvrđuje se i u informaciji Ministarstva sigurnosti. Ističe se kako je sigurnost građana u nekim mjestima ugrožena oružanim članovima bandi. Podsjećanja radi, u proteklom razdoblju smo bili svjedoci “uličnih borbi” bandi u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici i drugim, uglavnom većim gradovima. Neke od ovih bandi bave se i ozbiljnim kriminalnim djelima, kao što su trgovina ljudima i drogom, te krađe i razbojništva. Upravo je porast razbojstava jedan od glavnih negativnih indikatora sigurnosne situacije u BiH u 2010. godini. Službeni podaci govore da je broj slučajeva razbojstava veći za 5,6 posto.

Veći broj prekršaja

U prilog tvrdnjama o sve učestalijim obračunima bandi na ulicama bh. gradova govori i podatak da raste broj prekršaja protiv javnog reda i mira. Neovlaštena uporaba vatrenog oružja i drugi prekršaji doveli su do sedam težih 1360 lakših slučajeva ozlijeđivanja. I u BiH se potvrđuje kako policijski posao nije nimalo bezazlen i siguran, jer je u prvih šest mjeseci ove godine obavljajući svoju dužnost poginuo jedan, a devetero policajaca je teže ozlijeđeno. Lakše ozljede zadobila su 104 pripadnika policijskih snaga, a devetero policajaca je teže ozlijeđeno.