VIDEO  Bakir Izetbegović: U hrvatskom korpusu nema alternatve

bakir izetbegović
... zajednice i sada neki misle da mogu mirnodopskim sredstvima da eventualno postignu ratne ciljeve, a uvjerit će se da ne mogu ali izgubit ćemo vrijeme. Vidite da se nagrađuju ratnih zločinci u RS-u, da se otvoreno priča o referendumima, da se otvoreno zaustavlja put u NATO, mada imamo usvojene zakone. Isti ljudi koji su digli ruke za te zakone, koji su čestitali Bosni i Hercegovini i izrazili spremnost za NATO savez sada su promijenili priču", kazao je u intervju za TV1 bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

"Slična je stvar s pričama o Herceg Bosni. Imamo jedan udar na istinu, pokušaj izjednačavanja strana, reviziju povijesti. Čak i s bošnjačke strane imamo optužbe, da je "bošnjačka mafija" počela rat u BiH, ali moramo da se suprotstavimo, da branimo istinu i institucije Bosne i Hercegovine, pravosudni sustav OSA-u, i sve ono što je na putu onima koji planiraju udar na suverenitet ove države.

Na upit kako je nedavno na jednoj tribini kazao da ćete morati tražiti alternative za HDZ, Izetbegović je kazao:

- Mislim da je u svemu a naročito u politici neophodna alternativa. Ako imate nekoga tko drži monopol u bilo čemu i ako može bez obrazloženja obustaviti procese, ucjenjivati, nametati volju manjine u odnosu na volju većine. U hrvatskom korpusu, vjerovano zbog toga što je mali, mi u ovome trenutku nemamo takve alternative. U bošnjačkom i srpskom imamo, i to je dobro i zdravo za demokraciju. Mislim da će se ta stvar dogoditi, ta alternativa u hrvatskom korpusu i nešto više brige za Hrvate u većim gradovima poput Sarajeva i Zenice gdje su oni pomalo zaboravljeni. Potrebna je bolja suradnja s bošnjačkom politikom i mislim da je to ta sprega koja pokreće BiH naprijed. Ima nje i u ovom trenutku, jer ne mogu reći da HDZ ne radi zajedno sa nama kada je u pitanju reformska agenda, put ka članstvu u EU ali moglo bi to bolje, i uvijek kada imate alternativu može neko drugi ući da to radi umjesto vas.

Nakon početka snimanja serije o Aliji Izetbegoviću sa srpske i hrvatske strane došle su inicijative za snimanjem filmova o Karadžiću i Bobanu.

Pokušaji izjednačavanja, relativiziranja, odgovaranja tuk na utuk. Ja mislim da to oni neće uraditi. Zašto? Zato što ne mogu napraviti istinitu priču koja im ide u korist. Istinita priča o Aliji Izetbegoviću je korist svakom normalnom građaninu Bosne i Hercegovine. Istinita priča o Karadžiću bi bila na njihov račun a slična je stvar i s Bobanom, jer ovo nasljednici Mate Bobana upravo sada završavaju proces u Haagu koji sigurno neće slavno završiti", kazao je na kraju intervjua Izetbegović.