Avaz zakuhao reginalno nakladničko tržište

Natječajno povjerenstvo za prodaju crnogorske Pobjede, produljilo je rok za pregovore sa sarajevskom novinsko-nakladničkom kućom Avaz, koja je ranije dostavala ponudu za kopovinu najstarijeg crnogorskog dnevnog lista Pobjeda.

Lokalni mdiji pišu kako bi budućnost Pobjede mogla biti poznata u naredna dva mjeseca, kada bi Avaz trebalo ili preuzeti ili odustati od kupovine Pobjede. Sudbina Pobjede, međutim, ovisi i od ishoda pregovora Avaza i austrijske Styrije, zainteresirane za kupovinu sarajevske kompanije. Pregovori o preuzimanju trebali su početi jučer piše Poslovni portal ba.

Crnogorska se javnost plaši kako su šanse za prodaju Avaza, u slučaju ako Styria preuzme Avaz, veoma male. Naime austrijski nakladnik već posjeduje oko 30 posto vlasništa u drugom dnevnom listu iz Podgorice i izravnom konkurentu Pobjede, Vijestima.

Fahrudin Radončić najavio je prodaju svog medijskog carstva nakon ulaska njegove političke stranke, Saveza za bolju budućnost, u novu većinsku koaliciju u Bosni i Hercegovini i kandidiranja za ministra sigurnosti.