Autoprevoznici od nove godine ne mogu raditi van granica BiH

Rok za ugradnju digitalnih tahografa ističe za petnaestak dana, a nismo ni blizu toga da ispunimo zadane obveze. Ministarstvo prometa i komunikacija, koje je zaduženo za ovaj posao, nije završilo posao sa izradom digitalnih kartica koje se stavljaju u tahografe i zbog toga će autoprevoznicima biti onemogućeno da putuju u inostranstvo - kaže Zijad Sinanović, direktor Sektora za transport i komunikacije u Vanjskotrgovinskoj komori, dodajući da je upućen dopis Europskoj komisiji o produžavanju roka, ali da je teško očekivati da do toga dođe.

- Uputili smo dopis u kojem smo tražili da nam daju još tri mjeseca kako bi uveli digitalne tahografe. Do sada nismo dobili odgovor i realno je da od 1. siječnja naredne godine autoprevoznici neće moći putovati van države - pesimističan je Sinanović. On tvrdi da će zbog nerada aktuelne vlasti mnogi autoprevoznici propasti. - Sramota je kako se Ministarstvo prometa i komunikacija, Vijeće ministara i Parlament BiH odnose prema problemima građana.

Njih uopće nije briga što će ljudi ostati bez posla. Mogu se tako ponašati kad nemaju kome odgovarati i biti kažnjeni za ono što su uradili - zaključio je Sinanović. Milan Gačić, predsjednik Udruženja za međunarodni prijevoz iz Banje Luke ističe da su autoprevoznici spremni za uvođenje digitalnih tahografa, ali da je država zakazala.

- Odavno smo upozoravali šta će se desiti, ali nas niko nije slušao. Ministarstvo prometa i komunikacija i Vijeće ministara nisu htjeli ništa uraditi kako bi se riješio ovaj problem - rekao je Gačić, dodavši da im je država direktno na ovaj način uzela hljeb iz ruku.

- Mnoge firme će staviti ključ u bravu. Ko će tada našoj djeci donijeti da jedu. Briga političare za to. Oni samo vode brigu o sebi i svojim foteljama - rekao je razočarani Gačić, naglasivši da je jedina nada autoprevoznicima produžavanje roka za uvođenje digitalnih tahografa. - Treba otići i moliti Europsku komisiju, ako treba na koljenima da nam produži rok. Samo što ni to nema ko uraditi, jer imamo nesposobnu vlast koja to nije u stanju uraditi - istakao je Gačić.

Digitalni tahograf je nadzorni uređaj koji osigurava prikaz i bilježenje brzine i vremena, pređenog puta vozila, kao i vremena rada i odmora vozača. Njegova upotreba zasniva se na softveru EU i personalizovanim pametnim karticama na kojima se čuvaju podaci, a osim prevoznika, imaju ih nadzorna tijela i radionice.

Izvor: Sarajevske novine