Autoceste FBiH: Nismo odlučivali o trasi autoputa

promet, BIH, gradnja, autoput, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na bh.cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na bh.cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na bh.cestama

Povodom prosvjeda grupe mještana južnih mostarskih naselja, a u vezi izgradnje autoputa kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH obavijestili su javnost kako to poduzeće nije bilo nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana s posebnim obilježjima te da su navedeni poslovi u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

"Kao jedan od strateških dokumenta za završetak izgradnje Koridora Vc, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 17. sjednici održanoj 25. sječnja 2017. godine i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici održanoj 9. veljače 2017. godine, donose: 'Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc' za period od 20 godina. Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25. prosinca 2017. godine", navodi se u priopćenju Autocesta FBiH.

Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno poddionica Mostar jug – Kvanj, dodaje se.

"Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana s posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase s prijedlogom najpovoljnije opcije", priopćeno je iz Autocesta FBiH.

(fena)